Meghalt Kamondi Zoltán, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező

Fotó: Pályi Zsófia -
Kamondi Zoltán meghalt Balázs Béla-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
55 éves korában elhunyt Kamondi Zoltán filmrendező, a Halálutak és angyalok, Az alkimista és a szűz és a Dolina alkotója. A Balázs Béla-díjas művész halálát a Props Commando nevű ügynökség jelentette be a Facebook-oldalán.

Kamondi Zoltán 1960. április 6-án látta meg a napvilágot. Egyetemi tanulmányait az ELTE matematika szakán kezdte, majd a bölcsészkar filozófia szakán folytatta, majd 1988-ban megszerezte a Filmrendezői diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán.

Rövidfilmjeiért számos díjat bezsebelt, és nagy sikert arattak a fesztiválokon is.

Kamondi Zoltán Fotó: Pályi Zsófia

Kamondi 1986 és 1988 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja volt, egy évvel később pedig a japán és a francia televízió megbízásából haditudósítóként dolgozott román forradalom alatt, valamint tudósítója volt a Szabad Európa Rádiónak is.

Emellett Makk Károllyal is dolgozott, mint forgatókönyvíró és társrendező.

Rengeteg filmet köszönhetünk neki. Első játékfilmjét 1990-ben forgatta Halálutak és angyalok címmel, melynek bemutatója a cannes-i filmfesztiválon volt. A másodikat Az Alkimista és a szűz címmel rendezte, amit egy évvel később mutattak be.

Ezután egy 25 órás dokumentumfilmet rendezett Petri György költő életéről és munkásságáról, In Memoriam Petri György címmel, ráadásul

az interjú közvetlenül a költő halála előtt készült.

Ezt követte a Kísértések című filmje, és tanítani kezdett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2006-ban befejezte a Dolina című negyedik játékfilmjét, amit 2007-ben mutattak be, és elnyerte a Magyar Filmszemlén a Legjobb Látvány díjat.

De ez még nem minden, Karlovy Vary-ban jelölve volt a Kristály Glóbusz díjra, és amerikai fesztiválokon is elvihetett három díjat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.