Terror Nizzában: járókelők tömegét gázolta halálra egy teherautó

Forrás: MTI/EPA/Franck Fernandes -
gázolás terror teherautó Franciaország terrorcselekmény Nizza nemzeti ünnep
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este a franciaországi Nizzában. 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva egy sétány két kilométeres szakaszán szándékosan elgázolta a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot néző embereket.

Az eddigi jelentések szerint 80 ember vesztette életét, 31 ember súlyosan megsebesült, 16 pedig válságos állapotban van. A jármű sofőrje állítólag belelőtt a tömegbe, majd a rendőrök lelőtték őt. A hatóságok szerint terrorcselekményről van szó, a teherautóban fegyvereket találtak, de túszejtés nem volt. A francia elnök azonnal válságstábot hívott össze Párizsban.

Nizza, 2016. július 15. Rendőrök a franciaországi Nizzában történt terrorcselekmény helyszínén Forrás: MTI/EPA/Franck Fernandes

A súlyos incidens a Promenade des Anglais nevű sétányon történt. A rendőrségi forrásokra hivatkozó sajtójelentések péntek hajnalra már 77 halálos áldozatról és összesen ötven sebesültről tudtak, ez utóbbiak közül negyvenkettőnek válságos az állapota.

Még több információ az Origo folyamatosan frissülő cikkében!

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben – közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán. Elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik, Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után – tette hozzá.
Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

Az első jelentésekből még nem derült ki, hogy a teherautóban hány személy ült, amikor belerohant a tömegbe. Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el a támadást, vagy társai is voltak, akik elmenekültek. Megerősítette, hogy a rendőrség "semlegesítette" a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna.

Christian Estrosi megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, és azt is, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe. A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Az ANSA olasz hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva jelentette: a gázolásos merénylet után a rendőrség felszólította az embereket, hogy azonnal meneküljenek el a helyszínről, mert a járműben vélhetően robbanóanyag is van. A hatóságok azonnal széles körben lezárták a helyszínt, és felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.
A televíziók beszámoltak arról, hogy a gázolás és az azt követő lövöldözés nyomán pánik tört ki a tömegben, a képernyőkön rohanó embereket lehetett látni.

Francois Hollande francia elnök a tömeges gázolást követően azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze. A francia hatóságok immár egyértelműen terrorcselekményként kezelik a történteket.

Nyilvánosságra hozták az Idei Emmy-jelöltek névsoráthttp://www.life.hu/kult/20160714-nyilvanossagra-hoztak-az-idei-emmy-jeloltek-nevsorat.html"Az csak 72 óra, az magának nem lesz elég semmire" - bántalmazott nők a rendszer fogságábanhttp://www.life.hu/csalad/20160714-nane-egyesulet-segelyvonala-interju-horvath-evaval.htmlTe is bekajálod, amit látsz és hallasz? Minden, amit a mentes diétákról tudnod kellhttp://www.life.hu/drlife/20160713-a-glutenmentes-laktozmentes-es-cukormentes-dietak-nem-feltetlenul-egeszsegesek-is.htmlMeghalt Esterházy Péterhttp://www.life.hu/news/20160714-meghalt-esterhazy-peter-iro.htmlTengeri luxusvillák épülnek Dubaiban- elképesztő fényűzéshttp://www.life.hu/otthon/20160714-tengeri-luxusvillak-epulnek-dubaiban-elkepeszto-luxus.htmlMeztelenül hentergett az aszfalton egy nő, videó készült róla (18+)http://www.life.hu/intim/20160714-video-keszult-egy-norol-kabitoszert-fogyasztott-meztelenul-hentergett-az-aszfalton.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.