Kapás Boglárka: "Beakasztották a nyakamba, és alig tudtam kivenni a hajamat alóla"

Forrás: MTI/EPA-EFE/Esteban Biba -
úszás Kapás Boglárka riói olimpia RioLife2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kapás Boglárka a gyengébbik számában, a 400 gyorson elért negyedik hely után 800-on bronzérmet nyert, és az ezüstre is volt esélye, csak két tizeddel kapott ki a brit Jazmin Carlintól. Az élen Katie Ledecky végzett, majdnem 12 másodperccel Kapásék előtt, fantasztikus világcsúccsal.

A 23 éves magyar úszó roppantul örül a bronzéremnek, de azt mondja, nem szeretne mindig második vagy harmadik lenni, ezért üldözőbe veszi Ledeckyt. A pénteki döntő után az Origo beszélgetett vele.

Merkely Béla, az úszóválogatott csapatorvosa orvosi csodának nevezte, és tényleg teljesen máshogy néz ki, mint a többi széles vállú, izmos úszónő. Hogyan csinálja?

Sokan kérdezik, miként lehet, hogy ilyen vékony alkattal is ott tudok lenni az izmosak és magasabbak között. Igazából én sohasem gondoltam, hogy aki izmosabb és magasabb nálam, az biztos jobb is, mert a vízben ez nem így működik.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem is tervezi, hogy izmosabb legyen?

Ezért jött Rióba, az éremért?

Igen, ezért. Jó nehéz, nem?

Beakasztották a nyakamba, és alig tudtam kivenni a hajamat alóla, annyira nehéz volt.

Nem bánkódott amiatt, hogy az ezüst nem jött össze?

Örülök neki, hogy ha valakinek meg kellett vernie engem Katie Ledeckyn kívül, akkor az Jazz Carlin. Fantasztikus úszó, kettőnk közül most ő nyert, megérdemli.

Mi az olimpia tanulsága az ön számára?

Forrás: MTI/EPA-EFE/Esteban Biba

Fél évvel az olimpia előtt új edzője lett. Jó döntés volt a váltás?

Mitől jobb az Újpest, mint az előző egyesülete?

Az előző klubomban megkövetelték a munkát, és inkább elvették a kedvemet, amikor nem ment az edzés, itt viszont úgy biztatnak – még ha kevésbé is megy jól –, hogy elhiszem magamról, holnapra sokkal jobb lesz. Azt gondoltam, a régi klubomnál nincs jobb, hiszen megvolt a kellő szakmai tudás. Nem tudtam, hogy ezt úgy is lehet csinálni, hogy élvezem.

Milyennek érezted belül a futamot?

Szándékos volt, hogy 150 méternél még csak nyolcadik volt?

Forrás: Facebook/Kapás Boglárka

Katie Ledecky verhetetlensége mennyire idegesítő?

Mitől annyira jó Ledecky?

Tökéletes technikával úszik, nagyon nehéz belekötni, nagyon erős és dinamikus. Hallottam, hogy brutális, ahogyan edz, a fiúkat is leveri. Van hová fejlődnöm, majd én is a fiúkkal igyekszem felvenni a versenyt.

Tervez hasonlóan brutális edzéseket?

Én is megleptem magam, hogy az elmúlt fél évben mennyire tudtam küzdeni az edzéseken, és ha növelni tudom ezt a szintet, akkor bízom benne, hogy egyre feljebb kerülök, és fel tudom venni a versenyt vele.

Csekkold gyorsan a számaidat, mert volt ötös a lottónhttp://www.life.hu/news/20160813-csekkold-gyorsan-az-otoslotto-szamaidat-szamaidat-mert-volt-otos-a-lotton.htmlSzombat este kisorsolták az ötös lottó eheti nyerőszámait. Egy telitalálatos szelvény volt. NewsThinkstockDráma az olimpián! Vigasztalhatatlan a cipő nélkül célba érő futónőhttp://www.life.hu/news/20160813-etenesh-diro-vigasztalhatatlan-a-cipo-nelkul-celba-ero-futono-3000-akadalyon.htmlDrámai versenyben esett ki a női 3000 méteres akadályfutás előfutamából Etenesh Diro, az etiópok olimpiai 6., világbajnoki 5. futója. News--Micsoda fotó! Ez a kisfiú előzte meg a világverő Phelpszethttp://www.life.hu/news/20160813-michael-phelps-es-olimpiai-bajnok-legyozoje-joseph-schooling-kozos-foton.htmlMint ismeretes, szingapúri Joseph Schooling nyerte a 100 méteres pillangóúszást a riói olimpián, mögötte hármas holtversenyben a Cseh László, Chad Le Clos, Michael Phelps trió lett a második. News--Kikaptak a vízilabdás lányok, Ausztrália lesz a következő ellenfélhttp://www.life.hu/news/20160813-a-magyar-noi-vizilabda-valogatott-otgolos-vereseget-szenvedett-a-cimvedo-amerikaiaktol.htmlA magyar női vízilabda-válogatott ötgólos vereséget szenvedett a címvédő amerikaiaktól, így csoportharmadikok lettünk a pólótornán Rióban. News--Leila, Liina és Lily Luik: Holnap futnak a dögös hármasikrek Rióbanhttp://www.life.hu/news/20160813-leila-liina-es-lily-luik-vasarnap-futnak-a-dogos-harmasikrek-rioban.htmlSohasem fordult még elő az újkori olimpiák történetében, hogy egypetéjű hármas ikrek egymás ellen versenyezzenek. Vasárnap az észt Leila, Liina és Lily Luik arra készül, hogy Rióban lefussa a 42 195 métert, azaz a maratoni távot. News--Itt a kép, amit már nagyon vártunk: Hosszú Katinka érmeivel mosolyog!http://www.life.hu/news/20160813-hosszu-katinka-uszono-harom-arany-es-egy-ezusterevel-mosolyog.htmlMint ismeretes, Hosszú Katinka ma hajnalban három aranyérme után egy ezüstöt is szerzett. Az úszónő persze egy kicsit sem csalódott, és büszkén posztol a szerzeményeivel. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.