Így viselkedj Luca napján, ha jót akarsz magadnak

Forrás: DPA/AFP/Frank May -
Luca nap december 13 népi hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van aki babonás, van aki nem. Sokan hisznek a népi hagyományokban, és legalább annyian tartják butaságnak. Ám akármiben is hiszünk, érdekes lehet elolvasni, hogy a régi hiedelmek szerint például mi vonatkozik Luca napjára.

A magyar néphitben Luca egy csúnya, öreg boszorkány, kinek feladata a rontás és a büntetés. A hagyomány szerint mindenki pórul jár, aki nem tartja be a gonosz boszorka szabályait, így érdemes tudnunk, hogy pontosan mivel állunk szemben.

Hölgyek, a mai napon nem szabad dolgoznunk

Ugyanis aki mégis csak a munka közelébe merészkedik, az magára haragítja Lucát. Nem csak a munka tilos, hanem a sütés és a mosás is. Az előbbiért cserébe a boszorka ráül a lapátra és tönkreteszi az ételt, az utobbiért pedig kővé dermeszti a rendbontó asszonyt.

Íme a legismertebb Luca napi boszorkányságok Forrás: DPA/AFP/Frank May

Tüzet gyújtani és varrni is tilos, ugyanis aki tűt és cérnát vesz a kezébe, szintén galibát okozhat magának: Luca bevarrja a tyúkok fenekét, így oda lesz a friss tojás. Aki viszont a kedvébe szeretne járni, az üldögéljen vagy feküdjön minél többet a mai napon, mert így jobban tojó tyúkokat szerezhetünk magunknak.

Butaság áldozatává válik az, aki szőni vagy fonni mer a mai napon. Aki így cselekszik, annak fonalát Luca kóccá változtatja, és a szövő asszony esze helyére azt tölti be.

Szerelmi jóslatok készítésére azonban nagyon is alkalmas a híres december 13-a.

A lányok Luca-cédulákat készíthetnek, 12 darabot, melyek közül minden nap egyet tűzre kell dobni. A cédulákon egy-egy férfi névnek kell szerepelnie, és amelyik legény cédulája túléli a forró lángokat, az lesz a jövendőbelink.

Egy disznóólhoz is érdemes ellátogatni ma, hiszen ott is megtudhatunk egy keveset a jövőnk párkapcsolati alakulásait illetően. Zörgessük meg az ól ajtaját vagy tetejét, és hallgassuk a disznó reakcióját: ha az állat csendben marad, akkor hamarosan férjhez megyünk. Ha viszont röfögni kezd, akkor annyi évig nem talál meg minket a szerelem, ahányat röffentet a párosujjú patás.

Hagymahéjak az időjárás megjövendölésére

Ha szeretnénk tudni, hogy milyen időjárás lesz a jövő évben, akkor pucoljunk meg egy hagymát, és válasszunk külön 12 hagymaréteget. Mindegyikbe szórjunk egy kis sót, és amelyik hagymahéj a legtöbb vizet ereszti, az a hónap lesz a legcsapadékosabb a jövő évben.

15,4 milliós kártérítést kapott az anya http://www.life.hu/news/20161213-mas-no-szoptatta-a-fiat-ezert-perelt-a-no.htmlKártérítést követelt az anya, kinek gyermekét egy idegen nő szoptatta a kórházban. News--Farkasordító hideg és nyálkás idő: nem kényeztet minket az időjáráshttp://www.life.hu/news/20161213-hideg-ido-es-csapadek-is-lesz-a-kovetkezo-napokban.htmlBár többnyire felhőtlen idő lesz, a napsütés becsapós lehet. A sugarak ellenére bizony zimankós idő lesz, a frontérzékenyeknek pedig nem árt vigyázni. News--Halálra ítéltek utolsó vacsorái és kívánságai 2016-banhttp://www.life.hu/news/20161212-eliteltek-utolso-vacsorai-2016-ban.htmlA legtöbb amerikai államban a halálra ítéltek megkaphatják azt a vacsorát, amit szeretnének, Texas állam azonban ezt idén eltörölte. Lássuk, miket kértek az emberek haláluk előtt 2016-ban, a halálsoron. News--Óriási fenék díszeleg a karácsonyi poharakonhttp://www.life.hu/news/20161212-nevetseges-lett-a-mccafe-karacsonyi-kaves-pohara.htmlAz elképzelés jó volt, de csúnyán kisiklott. Helyette nevetség tárgyává vált egy gyorsétterem kávés poharának karácsonyi változata. News--Négy gyermekét szúrta halálra a nőhttp://www.life.hu/news/20161212-vegzett-gyermekeivel-mert-nem-tudott-fiut-szulni.htmlHalálra késelte négy lányát az édesanya, az ötödiket pedig megsebesítette. Az indítéka az volt, hogy nem sikerült fiút szülnie. NewsThinkstockKét kislány lehetett a nigériai öngyilkos merénylő http://www.life.hu/news/20161212-ket-kislany-robbanthatott-nigeriaban.htmlNigériában robbantottak öngyilkos merénylők, mint kiderült, két kislány lehetett a tettes. Legalább 17 ember sérült meg a merénylet során a forgalmas piacon. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.