radioaktív sugárzás vaddisznó Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem is gondolnánk, hogy az 1986-os csernobili atomkatasztrófa miatt a természet még mindig szenved: radioaktív vaddisznókat találtak Csehországban.

Az utóbbi időben rengeteg sugárfertőzött, radioaktív vaddisznót fedeztek fel Csehországban. Ennek oka valószínűleg az, hogy egy különös föld alatti gombafajjal táplálkoztak, amely a cézium-137 izotóppal fertőzött.

Hátborzongató drónvideó: így néz ki ma a kihalt Csernobil

Évtizedek óta igyekszünk kerülni még a nevét is, hiszen annyi tragédia fűződik hozzá. Most friss videó készült a csernobili katasztrófa helyszínéről, de a látvány még mindig horrorisztikus. Nézd meg a videót itt.

Ilyen anyaggal pedig 1986. április 26-án került kapcsolatba a természet, a csernobili atomkatasztrófa idején. A témában megszólaló szakértő elmondása szerint 2014 és 2016 között összesen 614 vaddisznót vizsgáltak meg, amelynek 47%-a, azaz közel a fele sugárfertőzöttséget mutatott.

A radioaktív vaddisznók nem veszélyesek az emberi egészségre
Képünk illusztráció Forrás: AFP/Petras Malukas

Természetesen ezek az állatok nem kerülhetnek emberi fogyasztásra, ugyanis a levadászott állatokat gondosan ellenőrzik, mielőtt az emberek tányérjára kerülhetnének. Ráadásul heteken keresztül rendszeresen kellene fertőzött húst fogyasztani ahhoz, hogy ez hatással legyen az emberi szervezetre.

A szakértő azt is elmondta, hogy nagyjából 30 év alatt feleződik meg a Cézium-137 mennyisége a természetben, majd további 30 év kell ahhoz, hogy újból megfeleződjön ez a mennyiség, vagyis még hosszú éveken keresztül találkozhatunk hasonló esetekkel - írta meg a Reuters.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.