A veronai baleset áldozatának édesapja: "Csak 4 milliót ér a lányom élete?"

Forrás: AFP/Handout -
veronai buszbaleset biztosító áldozat édesapa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Négymillió forintot ajánlott fel a biztosító a veronai tragédia egyik áldozata után a szülőknek. K. Flóra édesapja szerint ez arcpirító.

A magyar jogrendszer szerint pár millió forint járna csak azoknak a szülőknek, családoknak, akik a szörnyű veronai buszbalesetben elvesztették szeretteiket. Más lenne a helyzet, ha a buszos társaság, a Pizolit Kft. és az áldozatok hozzátartozói megállapodnának abban, hogy az olasz jogrendszer szerint intézik az ügyeket a biztosítóval. A részletekről a magyar hatóságok előtt állapodhatnának meg, nem kellene Olaszországba utazni. A családoknak ez előnyt jelentene, így az ügyvédek már egy ideje dolgoznak a probléma megoldásán. A Borsnak a 15 éves K. Flóra édesapja fakadt ki:
"Négymilliót ajánlott fel a biztosító Flóra halála után. Arcpirító és méltatlan, hogy hazánkban pár millió forintban mérik az ember életét, míg Olaszországban több tíz millió forintról lenne szó. Elképesztő, hogy még Romániában is ötszörös díjak vannak, mint itthon" - monda a lapnak az édesapa.

A veronai buszbaleset áldozatanák édesapja szerint arcpirítóan kevés összeget adna a biztosító Forrás: AFP/Handout

Dr. Újvári Zoltán, aki több családot is képvisel az ügyben, így nyilatkozott:
"A busz felelősségbiztosítója 1,8 milliárd forintig áll helyt minden kárért a magyar jog szerint. Az olasz jogszabályok szerint pedig 1,5 milliárd forintig állna helyt. Utóbbi azért kedvezőbb a családoknak, mert a magyar bírói és kárrendezési gyakorlat nagyon alacsonyan tartja a sérelemdíj összegét, szülőnként valahol 5–8 millió forint között lenne a kifizetendő összeg. Az olasz rendszer szerint azonban 50–120 millió járna az elhunytak után, ám ez a verzió a kft.-re nézve kedvezőtlen, mert a keretösszeg fölötti károkat a busztársaságnak kellene állni."

A Pizolit Kft. vezetője szűkszavúan annyit mondott a Borsnak, hogy forduljanak a biztosítóhoz, ők az illetékesek.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.