Notre-Dame – A francia cégek és vagyonos családok adománya meghaladta a 600 millió eurót

adomány Párizs Notre-Dame székesegyház (Párizs) tűz újjáépítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghaladta a 600 millió eurót (közel 192 milliárd forint) kedd délután a francia vállalatok és vagyonos családok adománya az előző nap kigyulladt párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítéséhez.

A L'Oréal örökösei, a Bettencourt-Meyer család kedden jelentette be, hogy összesen 200 millió eurót adományoz. Az Arnault család és az LVMH divatcég 200 millió eurót, a Total kőolajipari cég és a Pinault család pedig 100 millió eurós adományt ígért.

Ferenc pápa, aki a tervek szerint kedden tárgyal Emmanuel Macron francia elnökkel, mozgósításra szólított fel mindenkit a Notre-Dame újjáépítésére.
„A tűz megfékezésén dolgozó tűzoltók bátorságát és munkáját dicsérve kifejezem azon kívánságomat, hogy a Notre-Dame-székesegyház a rekonstrukciós munkálatok és mindnyájunk mozgósítása révén ismét a szép ékszerdoboz legyen a város szívében, mindazok hitének a jele, akik építették, egyházmegyéjük anyatemploma, Párizs, Franciaország és az emberiség építészeti és szellemi öröksége” – írta a katolikus egyházfő Párizs érsekének, Michel Aupetit-nek küldött üzenetében.

A heves tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A francia elnöki hivatal bejelentette, hogy Emmanuel Macron kedd délután beszél a pápával.
„Az elnök számos hazai és nemzetközi hívást kapott ma (kedd) reggel, többek között António Guterrestől, az ENSZ főtitkárától, Donald Trump amerikai elnöktől, Angela Merkel német kancellártól, és délután beszél a pápával” – közölte az Élysée-palota.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy miben segíthet a Szentszék az újjáépítésben, Gianfranco Ravasi, a Vatikán kulturális minisztere azt mondta, hogy mindenekelőtt a vatikáni műkincsek restaurálásakor szerzett tapasztalattal kapcsolatos műszaki és tudományos hozzájárulásról lehet szó. A Vatikán kész szakértőket küldeni Párizsba, ha Franciaország erre igényt tart.

A francia püspöki konferencia bejelentette, hogy az ország valamennyi székesegyházában megkongatják a harangokat szerdán 18 óra 50 perckor, amikor a lángok hétfőn felcsaptak a világhírű párizsi gótikus katedrálisban.

A Notre-Dame tetőszerkezete teljesen odalett Forrás: Hans Lucas/Simon Guillemin / Hans Lucas/Simon Guillemin


A püspöki konferencia kedden közleményben jelentette be, hogy valamennyi egyházmegye szolidaritását fejezi ki Párizzsal. A Notre-Dame-ban pusztító tűz olyan sokk, amely messze nem csak országunk katolikusait sújtja – áll a közleményben.

Károly herceg bejegyzéséből lehet sejteni, mikor szül Meghan Marklehttp://www.life.hu/sztarok/20190416-karoly-herceg-bejegyzesebol-lehet-sejteni-mikor-szul-meghan-markle.htmlMájus 7-én Károly herceg és Camilla németországi turnéra indul. A rajongók úgy sejtik, azért választották ezt az időpontot, mert addigra Meghan Markle biztosan megszül. TV + Sztárok--Vajna Timi szerint Andy egy varjún keresztül üzent nekihttp://www.life.hu/sztarok/20190416-vajna-timi-szerint-andy-egy-varjun-keresztul-uzent-neki.htmlVajna Tímea szobájába berepült egy varjú. Andy Vajna özvegye különös jelentést tulajdonít az esetnek. TV + SztárokOrigoBritney Spears állítólag visszavonulhttp://www.life.hu/sztarok/20190416-britney-spears-allitolag-visszavonul.htmlA hírek szerint Britney Spears édesapja egészségi állapota miatt döntött úgy, hogy visszavonul, és ezúttal állítólag végleg. TV + Sztárok--Diana hercegné engedékeny szülő volt a királyi séf szerinthttp://www.life.hu/sztarok/20190416-diana-hercegne-engedekeny-szulo-volt-a-kiralyi-sef-szerint.htmlCarolyn Robb volt az első női séf a királyi családnál, ő mesélt most arról, milyen szülő is volt Diana hercegné. TV + Sztárok--A kórházat okolja édesanyja haláláért a Megasztár énekese, Almás Gergőhttp://www.life.hu/sztarok/20190416-a-korhazat-okolja-edesanyja-halalaert-a-megasztar-enekese-almas-gergo.htmlSzörnyű tragédia érte a Megasztárban feltűnt Almás Gergőt: elvesztette az édesanyját. TV + SztárokOrigoTóth Gabi nagyon kiakadt a bulvárlapokrahttp://www.life.hu/sztarok/20190416-toth-gabi-nagyon-kiakadt-a-bulvarlapokra.htmlTóth Gabi kiakadt a bulvárlapokra, szerinte bosszút álltak rajta azért, mert nem akart nyilatkozni az eljegyzéséről. TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.