Dunai hajóbaleset: emberi mulasztás is történhetett

Forrás: MTI/Balogh Zoltán -
Hableány Duna emberi mulasztás hajóbaleset
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dunai hajóbalesetben hét ember halt meg, heten megsérültek, és 21 embert még mindig keresnek. A szakértők szerint több tényező együttese okozhatta a tragédiát, köztük emberi mulasztás. 

Szerda este két hajó összeütközött a Dunán: egy turistahajó és egy szállodahajó. A balesetben heten meghaltak, heten megsérültek, 21 embert pedig még keresnek. A baleset körülményeinek tisztázása nem lesz egyszerű folyamat, a mentőcsapatok munkáját pedig az időjárás és az áradó Duna is nehezíti. A Borsnak megszólaló szakértő szerint emberi mulasztás okozta az ütközést. Ez az időjárási körülmény ugyanis nem szokatlan a hajózásban.

Virágok és mécsesek a rakparton a hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó közelében, a Margit hídnál Forrás: MTI/Balogh Zoltán

„Egy ilyen heves esőzésre fel vagyunk készülve, és általában a hajóvezető dönti el, mennyire veszélyes ilyenkor elindulni. Emellett minden hajónk fel van szerelve egy rendszerrel, aminek köszönhetően láthatják egymást a közlekedő hajók, pontosan a balesetek elkerülése végett – mondta Sztankó Attila, a Panoráma Deck Kft. vezetője. – A legénységet kiképezték arra, hogy vészhelyzet esetén gyorsan reagáljon, és megfelelő módon irányítsa az utasokat, és kiossza a mentőmellényeket" – tette hozzá a Hableányt üzemeltető cég vezetője.
Dr. Tamási Zsolt, a Blue Ride Élményhajózási Központ vezetője szerint a tragédiát több tényező együttes hatása okozhatta: egyrészt a Duna belvárosi folyamszakaszának esti túlzsúfoltsága és a rendkívüli vízállás, másrészt a rossz időjárási és látási körülmények is.

"

Vélhetően emberi mulasztás is történt.

Dunai hajóbaleset: megszólaltak a túlélők

Mint ismeretes, szörnyű hajókatasztrófa történt május 29-én, késő este. Egy személyhajó és egy szállodahajó ütközött, a személyhajó drámai gyorsasággal elsüllyedt. A kishajó koreai turistákat szállított. A fél világ beszámolt a tragédiáról, a koreai sajtó képviselői már megérkeztek hazánkba, és meg is szólaltatták a túlélőket, akik hátborzongató dolgokról számoltak be. Olvasd el erről a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.