Direkt elvesztett pénztárcákkal tesztelték az emberek becsületességét

Forrás: Cultura Creative/Cultura/Seb Oliver/Seb Oliver -
pénztárca becsület kutatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kísérlet során azt vizsgálták, hogy a közintézményekben leadott, „elvesztett” pénztárcákat milyen arányban juttatják vissza jogos tulajdonosának. Az eredmény meglepte a kutatókat.

Kutatók 40 országban tesztelték, mennyire becsületesek is az emberek azzal, hogy több mint 17 ezer pénztárcát „vesztettek el”. A szakértők köz- és magánintézményeket kerestek fel, és ott adták le a pénztárcákat mint talált tárgyakat. Így vizsgálták, milyen arányban juttatják vissza fiktív tulajdonosuknak a pénztárcákat az emberek, amelyek egy részében nem volt pénz, egy részében csekély összeg (kb. 13,45 dollár, vagyis 3860 Ft), a maradékban pedig több (94,15 dollár, vagyis kb. 27 ezer forint).

Kiderült, becsületesek-e az emberek Forrás: Cultura Creative/Cultura/Seb Oliver/Seb Oliver

Meglepő eredmény született. A kutatók feltevése ugyanis az volt, hogy minél több pénz van a tárcában, annál nagyobb a kísértés arra, hogy megtartsák az emberek, ehelyett éppen a nagyobb összeget tartalmazó pénztárcákat juttatták vissza többen.

Az összes, a kísérletben részt vevő ország átlagát tekintve az üres tárcák 40 százalékát,

a kisebb összeget tartalmazó tárcáknak viszont az 51 százalékát jelentették be, a legnagyobb összeget tartalmazó pénztárcáknak pedig a 72 százalékát. Meglepő, hogy éppen ott nem kerültek vissza a tárcák, ahol az ember a legtöbb becsületességet várná: a Vatikánból egyetlen sem került vissza tulajdonosához.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.