Meteorológiai szolgálat: a héten érkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok

talajmenti fagy időjárás meteorológiai szolgálat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kedden-szerdán érkező hideg léghullámok hatására a hét második felében megérkezhetnek az első őszi talajmenti fagyok - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezen a héten jelentős lehűlésre, de alapvetően száraz időjárásra lehet számítani. Kedden érkezik a hűvös levegő első hulláma, majd szerdán a következő, de csak nagyon kevés csapadékkal. Legfeljebb délnyugaton eshet számottevő mennyiség, de területi átlagban ez is 5 milliméter körül marad. A keddi felhős idő után nagyrészt többnyire napos, száraz idő következik, mely a betakarításra, a talajmunkákra, az érésre kedvező, a repce számára is elegendő nedvesség áll még rendelkezésre az ország nagyobb részén. Ugyanakkor a Tiszántúlon, délnyugaton, de különösen északkeleten a talaj fölső része (is) nagyon száraz, errefelé szükség lenne az esőre. A talaj tehát ezen a héten száradni fog, 5-15 milliméter nedvességet veszíthet.

A hőmérséklet jelentősen visszaesik: szerdától már a csúcsérték is országszerte 20 fok alatt marad gyakorlatilag egész héten. Helyenként már megjelenhetnek az első gyenge talajmenti fagyok. Erre esély a derült, szélcsendes éjszakákon van, különösen az Északi-középhegység és a Dél-Dunántúl völgyeiben, valamint a homoktalajok fölött. A jelenlegi számítások szerint fagyveszélyes lehet a csütörtök, a péntek és a szombat hajnal. A hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a következő héten jelentősen melegszik az idő, de csapadék nem érkezik.

Vádat emeltek a kosdi férfi ellen, akinek gyermeke tűz áldozata letthttp://www.life.hu/news/20190916-vadat-emeltek-a-kosdi-ferfi-ellen-akinek-gyermeke-tuz-aldozata-lett.htmlGondatlanságból elkövetett emberölés miatt emelt vádat a Pest Megyei Főügyészség azzal a férfival szemben, akinek "óvatlansága miatt" tűz ütött ki egy kosdi ház melléképületében, amelyben kisgyermeke életét vesztette - tájékoztatta a vádhatóság hétfőn az MTI-t.News--Rekordot döntött: 126 km/h-ás sebességgel hajtotta biciklijét egy nőhttp://www.life.hu/news/20190916-rekordot-dontott-126-kmhas-sebesseggel-hajtotta-biciklijet-egy-no.htmlMegdőlt a kizárólag emberi erővel hajtott kétkerekű járművek női sebességrekordja, a francia kerékpáros Ilona Peltier 126,51 kilométeres óránkénti sebességgel tekert az Egyesült Államokban. NewsOrigoSzarkatámadás nyomán meghalt egy idős kerékpározó férfi Ausztráliábanhttp://www.life.hu/news/20190916-szarkatamadas-nyoman-meghalt-egy-idos-kerekparozo-ferfi-ausztraliaban.htmlKerékpárbalesetben meghalt egy idős ausztrál férfi, aki megpróbált kikerülni egy rátámadó szarkát Sydney közelében.NewsHalálra gázolt a vonat egy embert Ceglédnélhttp://www.life.hu/news/20190916-halalra-gazolt-a-vonat-egy-embert-ceglednel.htmlHalálra gázolt a vonat egy embert Ceglédbercel-Cserő és Cegléd között hétfőn, a vonatok csak az egyik vágányon közlekednek, így hosszabb a menetidő - tájékoztatta a rendőrség és a Mávinform az MTI-t. News--Időjárás: markáns hidegfront érkezikhttp://www.life.hu/news/20190916-idojaras-markans-hidegfront-erkezik.htmlIdeje elővenni a pulóvereket, kedden egy markáns hidegfront hozza meg az őszt. News--Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár vonalonhttp://www.life.hu/news/20190915-gazolas-miatt-kesnek-a-vonatok-a-budapest-szekesfehervar-vonalon.htmlA Zágráb felé tartó Gradec IC Dinnyés és Székesfehérvár között elütött egy embert, emiatt a Budapest-Székesfehérvár vonalon 15-30 perccel megnőhet a vonatok menetideje - közölte a Mávinform vasárnap reggel a honlapján. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.