zöldség-gyümölcs erkély kiskert vegyszermentes fűszernövény balkon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minimális energiabefektetés és zöldellő balkon! Vegyszermentes kertészkedés a nagyvárosban: mutatjuk, hogy csináld!

Te hallottál már a permakultúrás gazdálkodásról? Nem? Akkor itt az ideje, hogy beleásd kicsit magad a dologba! A permakultúrás kert lényege, hogy a mindennapi élelmiszerek egy olyan önfenntartó rendszerben termelődnek meg, ahol a növények, állatok és mikroorgazmusok együtt élnek és működnek. Ezek a kertek csak minimális energiabefektetést igényelnek, olyannyira, hogy egy ilyen kiskertben permetezésre sincs szükség! A kártevők nagy részét ugyanis a természetes ellenségeik pusztítják el. Egy permakultúrához nem feltétlenül szükséges nagy terület, az alábbi alappillérek betartásával a városban, akár az erkélyeden is kísérletezhetsz önfenntartó kiskert létrehozásával.

Forrás: Thinkstock

Mit ültess?

A különböző fűszernövények, a borsó, a bab, az uborka vagy akár a paradicsom is szépen megteremhet az erkélyeden, ugyanakkor burgonyával például nem érdemes próbálkoznod. Jó tudnod, hogy egy egészséges permakultúrás kert egyensúlyának megőrzéséhez érdemes minél több fajt ültetned.

Nincs balkonod? Nem kell aggódnod!

Az egyre több helyen előforduló közösségi kerteknek hála, azok is kivehetik a részüket a növénygazdálkodásból, akiknek saját otthonukban erre nincs lehetőségük. A közösségi kertek azonban nem pusztán pár parcella megművelendő kertet jelentenek, ezek a területek közösségeket hoznak létre, miközben önellátásra, környezettudatosságra tanítják a benne munkálkodókat. Felkeltettük az érdeklődésedet? Informálódjés vágj bele a városi kertészetbe!

Mindennek megvan az oka

A permakultúrában nagy jelentősége van a különböző növények jelenlétének és ültetési rendjének. Mivel egy permakultúrás kertben nem használnak vegyszereket, a kémiai szerek helyett a növényvédelmet a természet maga oldja meg. Egyes növények ugyanis jó hatással vannak más növények fejlődésére és a kártevők elriasztására. A borsikafű például elriasztja a babról a fekete babtetveket, a sarkantyúka pedig magához vonzza a levéltetveket, így azok kevésbé károsítják a többi növényt. A kapor majdnem minden zöldségnövényre előnyös hatású, mivel serkenti azok csírázását, és fokozza ellenálló képességüket. A bazsalikom az uborka mellé vetve óvni fogja azt a lisztharmattól, és odavonzza a méheket a beporzáshoz. A levendulának is nagy hasznát veheted: azon kívül, hogy hihetetlenül finom az illata, az egyik legjobb tetű- és hangyariasztó növény is.

Forrás: Thinkstock

Kérd az állatok segítségét!

Az erkélyedre vonzott állatok is jó szolgálatot tehetnek a kiskertednek. Érdemes például olyan növényeket is ültetned, amelyeket szeretnek a méhek és a pillangók, hogy segítségedre legyenek a beporzásnál. A fűszernövények igen hasznos szereplői lehetnek a kiskertednek, mivel amellett, hogy elriasztják a kártevőket, magukhoz vonzzák a hasznos rovarokat. A menta virágát például imádják a zengőlegyek, akik pedig előszeretettel irtják majd a levéltetveket.

Kőbevésett szabályok nincsenek, minden kert egyedi és megismételhetetlen. Nézz utána a részleteknek, informálódj, és irány a balkon!

Panelban laksz? Íme, tuti tárolási tippjeink!http://www.life.hu/otthon/20150409-tarolasi-otletek-panellakasba.htmlEgy rakat mütyüröd, bigyód, kacatod van, amelyektől nem szívesen válnál meg, aprócska panellakásodban viszont lassacskán ki sem látszol a halomban álló limlomok mögül? Néhány okos megoldással és praktikus ötlettel rengeteg tárolóhelyet nyerhetsz, mutatjuk, hogy csináld!OtthonOrigoÍgy segítheti Hófehérke és a hét törpe gyermeked lelki fejlődéséthttp://www.life.hu/csalad/20150408-a-mesek-es-a-meseles-pozitiv-hatasa-a-gyermekek-fejlodesere.html„Nincs rá időm!" „A gyerek sokkal jobban élvezi a mesefilmeket!" „A mesélés már úgyis kiment a divatból!" Neked is ismerősek ezek a kifogások? Egy brit felmérés szerint az ottani szülők egy részének még csak mesekönyve sincs otthon, és csak a gyerekek 7 százalékának mesélnek minden este rendszeresen. Ti milyen gyakran szoktatok mesét olvasni a gyereknek?Család--Trónok harca a brit uralkodóházban: Veszélybe kerül-e György herceg az újabb trónkövetelő színre lépésével?http://www.life.hu/csalad/20150408-katalin-hercegne-es-vilmos-herceg-brit-kiralyi-par-masodik-gyermekenek-vajon-mi-lesz-a-sorsa.htmlLaza lesz és lázadó? Netán elnyomott, meghunyászkodó? Vagy egy elkényeztetett ficsúr? És vajon letaszítja-e trónjáról testvérét, György herceget? A gyermekek életének alakulását bizony nagyban befolyásolja születési sorrendjük, utánajártunk hát, milyen sors vár Katalin hercegné és Vilmos herceg hamarosan világra jövő másodszülött gyermekére.CsaládNorthfotoNe tedd - ezért biztosan nem kell utcára dobnod a kutyád!http://www.life.hu/csalad/20150402-ezekre-figyelj-ha-gyermeket-szeretnel-vallalni-ugy-hogy-kutyat-is-tartasz.htmlA kutya az ember legjobb barátja, sőt vannak családok, ahol a szőrös kis négylábút szinte gyermekükként szeretik. De mi történik, ha a fogadott „gyerek” mellé a gólya egy valódi kisbabát is hoz a házhoz? Te is utcára tennéd a kutyádat, ha kiderülne, hogy gyermeket vársz?CsaládThinkstockCsodadesszert Olaszországból - hihetetlenül finom és elképesztően egyszerűhttp://www.life.hu/csalad/20150407-az-olasz-csodadesszert-a-tokeletes-panna-cotta-receptje.htmlMennyeien finom, és villámgyorsan elkészítheted! Az Észak-Olaszországból, Piemontéból származó panna cotta a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető édessége. Mutatjuk a receptjét!Család--Rezsicsökkentés házilag! Néhány egyszerű trükkel könnyedén lefaraghatsz vízszámládból!http://www.life.hu/otthon/20150407-otthoni-praktikak-amelyek-segitsegevel-csokkenhet-a-vizfogyasztas-ezaltal-a-vizszamla-is-kevesebb.htmlEgy kis odafigyeléssel és hatékony vízhasználattal hetente akár több ezer forintot is spórolhatsz a vízszámládon. Kövesd tanácsainkat!Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.