Tények, amiket soha nem akarnál tudni a hálószobádról

ágy tisztaság hálószoba otthon baktérium poratka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi lenne, ha azt mondanánk, a helyiségben, ahol nagyjából az életed harmadát töltöd, cifrábbnál cifrább mikroorganizmusok töltik békés boldogságban mindennapjaikat? Íme, a csúf igazság a hálószobádról, annak nem kívánatos lakóiról, és arról, hogyan tudsz tőlük – vagy legalább néhányuktól – megszabadulni. 

Minden este 1,5 millió poratka társaságában hajtod álomra a fejed

Ha a milliós számot látva kitört rajtad a frász, akkor egy aprócska jó hírrel szeretnénk megnyugtatni: szakértők szerint minimálisan már azzal is csökkentheted számukat, ha nyáron az ágyneműt rendszeresen napoztatod, ugyanis az atkákra a napfény pusztítóan hat. Plusz – bár anyukád valószínűleg nem erre tanított – az ágyadat reggelente ajánlatos minél tovább vetetlenül hagyni, hogy jól ki tudjon szellőzni, és elpusztuljon néhány poratka.

Forrás: Dreamstime

A szőnyegen 4000-szer több baktérium lapul, mint a vécén

A rémálmok elkerülése végett azért próbálj meg ne erre gondolni minden egyes alkalommal, amikor éjszaka mezítláb kiszaladsz a mosdóba. A szakértők ajánlása szerint hetente legalább egyszer érdemes jól átporszívózni az otthonodban fellelhető kárpitokat.

A mobilod is mocskosabb, mint a vécécsésze

Igen, a mobilod, amit rendszeresen az arcodhoz érintesz, amit éjszaka a párnád alatt tartasz (ezt amúgy nem kellene!), és amitől szinte elválaszthatatlan vagy. A megoldás az alkoholos törlőkendőkben rejlik. Telefonodat bizony érdemes rendszeresen áttörölgetned, a legjobb, ha mindig tartasz magadnál egy csomaggal.

Forrás: Dreamstime

A párnák az évek alatt egy csomó poratkát, no meg elhalt hámsejtet gyűjtenek össze

Tény: egy 280 grammos párna súlya három év alatt megduplázódik, köszönhetően a benne/rajta rejlő gusztustalan dolgoknak. Megoldás? Mosd őket rendszeresen!

És még ez is: a matrac is az atkák melegágya

Őrület. Nem elég, hogy az ágynemű és a párnák is hemzsegnek a poratkáktól, még az ágy matracában is sátrat vernek. Szakértők szerint egy nyolcéves matrac 4,5 kg elhalt hámsejtet tartalmaz, ami ugye az apró kis élősködők kedvenc eledele. Porszívózni, porszívózni, porszívózni.

Forrás: Dreamstime

A pizsamád sem véd meg

Sőt. Egy felmérés szerint a nők átlagosan 17 egymást követő éjszakán át hordják ugyanazt a pizsamát. Na már most, a bőrödön számos mikroorganizmus található, adott esetben például a Staphylococcus, vagy akár E. coli baktériumok is, amik az elhalt hámsejtekkel együtt mind-mind a pizsamádra kerülhetnek. Arra a pizsamára, amit te már két hete megállás nélkül – nyugodt szívvel – magadra húzol. Nem hangzik túl jól, ugye? A 17 napot rövidítsd le egy kicsit! Az okosok szerint háromnaponta kellene pizsit cserélni.

Az emberek évente átlagosan 114 liter izzadságot termelnek éjszaka az ágyban

És hogy mi a baj az izzadsággal? Ha fentebb azt írtuk, hogy az elhalt hámsejtek a poratkák kedvenc eledele, akkor most mondhatjuk, hogy egy nagy lakmározás után az izzadságcseppjeiddel öblítik le a torkukat.

Forrás: Dreamstime

Poratka, a nemkívánatos lakótárs

Valójában nem is a poratkákkal van a baj, hanem a maguk mögött hagyott ürülékükkel, amit belélegezve allergia és asztma alakulhat ki.
Őrizd meg a legszebb pillanatokat, készíts bohém fényképtartót!http://www.life.hu/otthon/20160718-molnar-gina-ginappi-a-muhely-bohem-fenykeoptarto.htmlŐrízd meg életed legszebb pillanatait egy egyedi és bohém fényképtartó segítségével. Molnár Gina, a Ginappi, a műhely vloggere az alábbi videóban megmutatja, hogyan áll neki. Otthon--Pillants be a szupergazdagok életébe - Káprázatos képekhttp://www.life.hu/otthon/20160715-milliomosok-luxus-otthonai-az-intsagramon.htmlA CNBC amerikai gazdasági hírcsatornán futó „Secret Lives of the Super Rich”, azaz magyarul Millimosok titkos élete című sorozatban a nézők bepillantást nyerhetnek burzsuj honfitársaik nem mindennapi életébe - no meg luxusvityillóiba. Az alábbiakban a szupergazdagok káprázatos otthonaiból mutatunk be néhányat. Otthon--Kiderült: ezek a legrondább színek a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/otthon/20160713-kiderult-ezek-a-legrondabb-szinek-a-lakberendezesben.htmlTudjuk jól, ízlések és pofonok. Mindenkinek vannak kedvenc színei, és vannak természetesen olyan árnyalatok is, amelyek láttán a hideg futkos az ember hátán. Az ember szubjektív véleménye mellett azonban kutatások is vannak, amelyek megállapítják, mely színeket nevezhetünk rondának, avagy szépnek. Otthon--Sziklába vájt ház Libanonban - varázslatos otthonhttp://www.life.hu/otthon/20160711-sziklaba-vajt-haz-libanonban-gyonyoru-kepek.htmlVírusként járta be az internetet egy sziklába vájt ház építési terve, a vázlatokból pedig hamarosan valóság lesz. Otthon--Ilyen luxuskörülmények között pihen Dzsudzsák Balázshttp://www.life.hu/otthon/20160711-ilyen-luxuskorulmenyek-kozott-pihen-dzsudzsak-balazs-siofoki-nyaralojaban.htmlSiófoki nyaralójában tölti idejét a focista, de nem ám labda nélkül. Teqballozás közben posztolt fotót a játékos. Otthon--Less be Christie Brinkley álomotthonába!http://www.life.hu/otthon/20160707-christie-brinkley-haza-hamptonsban-csodaszep.htmlA modellnek igen jó ízlése van: Hamptons-i luxusháza egyszerűen meseszép.Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.