Így alakítja majd át Donald Trump egy aranyozott giccspalotává a Fehér Házat

Forrás: Thinkstock -
Fehér Ház amerikai elnök belsőépítészet Donald Trump Melania Trump lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Trump család korábbi otthonát látva bizony van ok az aggodalomra. A New York-i luxuspenthouse berendezését a 18. századi Franciaország inspirálta, az ingatlan egy giccses aranykalitka. Vajon az újdonsült amerikai elnök ugyanezt a vonalat szeretné majd továbbvinni új otthonában is? Meglehet, a Fehér Ház szigorú szabályai viszont (szerencsére) nem adnak neki teljesen szabad kezet.

Az alábbiakban összeszedtük azokat a szabályokat, amelyeket a Fehér Házba költözve minden amerikai elnöknek be kell tartania, és számba vettük azokat a lakberendezési lehetőségeket, amelyeket nyugodtan megvalósíthat.

Megteheti: ízlése szerint átrendezheti a számukra fenntartott helyiségeket

A mindenkori amerikai elnök és családja a Fehér Ház legfelső két emeltét birtokolja, magyarán az a két szint lesz az otthonuk. Az itt található helyiségeket bátran átfestethetik, kicserélhetik a bútorokat, mindent a saját kedvük és kényük szerint alakíthatnak ki. Ez a feladat, mármint az újradizájnolás irányítása általában a First Ladyre szokott hárulni, tehát hogy ha Trumpék követik a hagyományokat, akkor Melania ízlésétől függ majd, hogy a következő négy évben hogyan fog kinézni a legfelső két szint.

A mindenkori amerikai elnök és családja a Fehér Ház legfelső két emeltét birtokolja Forrás: instagram.com/themichaelmundy

Nem teheti meg: nem alakíthatja át a történelmi szobákat

Hiába lesz a következő négy évben a Fehér Ház a Trump család otthona, mindenbe azért nem szólhatnak majd bele. Az úgynevezett történelmi szobákat - mint például a Lincoln vagy Roosevelt szoba - és az épület közterületeit - mint a Zöld szoba vagy az állami ebédlő - csak a Fehér Ház integritásának megőrzéséért felelős bizottság jóváhagyásával alakíthatják át. A Fehér Ház ugyanis nemcsak az amerikai elnök otthona, hanem egyben történelmi múzeum is.

Megteheti: kikölcsönöz valami különlegességet

Az elnöki családnak megvan a lehetősége, hogy a Fehér Ház történelmi raktárából válasszon magának dekorációs elemeket. Magyarán akár korábbi elnökök megmaradt bútorait vagy kedvenc festményeit is használhatják. George W. Bush például úgy döntött, hogy a Fehér Ház gyűjteményéből választja ki azt a festményt, amivel az akkor általa használt Ovális irodát szeretné díszíteni. Az egykori amerikai elnök W. H. D. Koernertől A Charge To Keep című képet választotta.

A Charge To Keep Forrás: Wilhelm Heinrich Detlev Körner / Wikipédia


Megteheti: saját belsőépítészt hívathat

Bár hagyományosan a First Lady felel a Fehér Ház berendezéséért, a legtöbbször azért profi segítségét is kérni szokták. Clintonék egy Kaki Hockersmith nevű dizájnert kértek fel, a Bush család Kenneth Blasingame-től kért segítséget, míg Obamáék egy neves hollywoodi belsőépítész, Michael S. Smith tanácsaira hallgattak. A Fehér Ház kurátora és a bizottság természetesen minden átalakításnál árgus szemmel figyeli, hogy nem nyúlnak-e a "tiltott szobákhoz".

Megteheti: közpénzből finanszírozhatja az átalakításokat

Egészen pontosan a Kongresszus direkt elkülönít egy alapot a Fehér Ház átalakítására, ami Bill Clinton második kormányzati ciklusa óta 100 ezer dollárra, azaz 29 millió forintra rúg. Ez azonban opcionális, az elnöknek nem kötelező felhasználnia az adófizetőktől befolyt összeget. Obamáék egyébként nem nyúltak a közpénzhez, és valószínűleg Trumpék sem lennének rászorulva.

A Fehér Ház Forrás: Thinkstock

Nem teheti: az épület szerkezetét gyökeresen nem változtathatja meg

Magyarán Trump nem állhat neki lebuldózereztetni a falakat, hogy egy újabb Trump Towert építsen a Fehér Házból. Mint már említettük, az épület egy múzeum is, és ugyanúgy tartozik az amerikai néphez, mint az elnöki családhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.