A tavaszi nagytakarítás 5 legutálatosabb része

Forrás: Thinkstock -
ablak takarítás otthon vécé portörlés nagytakarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A takarítás – főleg az emberpróbáló tavaszi nagytakarítás – valószínűleg senkinek sem a kedvenc elfoglaltsága, és abban is biztosak vagyunk, hogy a takarításon belül mindenki tudna mondani legalább egy olyan procedúrát, amit kifejezetten gyűlöl. Nos, mi a következőkben összegyűjtöttük a nagytakarítás öt legutálatosabb részét. 

Azt leszögeznénk, hogy szigorúan szubjektív lista következik, a Life.hu újságíróinak saját tapasztalataira alapozva. Amennyiben a te ötös listádra más is felkerülne, írd meg nyugodtan kommentben!

Portörlés

A portörlés rendkívül sziszifuszi munka, főleg, ha nosztalgikus típus vagy, és a polcaidon temérdek mütyűr és kacat sorakozik. Tény, hogy a kedves emlékek mindenkit jó érzéssel töltenek el, ám ha takarításra kerül a sor, legszívesebben valószínűleg te is mindent kivágnál a fenébe. Szóval, hogy miért is utáljuk a portörlést? Mert elképesztően unalmas és hosszadalmas tud lenni. És akkor még nem is beszéltünk a dolgok tetejéről...

Egy tavaszi nagytakarítás alkalmával nem elég, hogy letörölgeted a port a polcokról, nem szabad elfeledkezni a hűtőszekrény vagy a konyhaszekrény tetejéről sem. Utálatos egy feladat, nem?

A portörlés rendkívül sziszifuszi munka Forrás: Thinkstock

Vécépucolás

Ezt talán nagyon magyarázni sem kell. Az emberek többsége egyszerűen irtózik a vécépucolástól, de nincs mese, valakinek ezt is meg kell csinálnia. A saját és a vécéd higiéniája érdekében persze a vécépucolásnak rendszeres feladatnak kell(ene) kennie, hogy a nagytakarítások alkalmával ne kelljen szörnyűségekkel szembesülnöd. A mi tippünk, hogy két nagytakarítás között önts havonta egyszer fél doboz szódabikarbónát a vécétartályba, hagyd benne éjszakára, majd reggel néhányszor húzd le a vécét. Ezzel a tartályt és a kagylót is egyszerre karban tudod tartani.

Az emberek többsége egyszerűen irtózik a vécépucolástól Forrás: Thinkstock

Ablakmosás + függönymosás

Az ablakmosás borzalmas feladat, főleg mert összekapcsolódik a függönyök leszedésével és visszahelyezésével, ami csak tovább fokozza az utálatunkat. Két dolgot tudunk csak ehhez a nem sokak által kedvelt feladathoz fűzni: egyrészt az ablakmosás előtti portörlést nem érdemes elfelejteni, különben a szépen fénylő üvegedet barnás maszatok csúfítják majd el. Másrészt érdemes egy borúsabb napon nekiállni a munkának, mert megeshet, hogy a nap melege hatására a tisztítószer még az előtt rászárad az üvegre, hogy te letörölnéd. Így lesz a kemény munkád gyümölcse csíkos és foltos ablaküveg.

Az ablakmosás borzalmas feladat Forrás: Thinkstock

Tűzhelytisztítás

A foltos, zsíros tűzhely suvickolása pedig maga a halál, éppen ezért érdemes inkább a megelőzésre fektetni a hangsúlyt. Akár kerámialapos, akár hagyományos tűzhelyed van, néhány alapszabály betartása mellett kevesebb gondod lesz az eltávolíthatatlannak tűnő szennyeződésekkel. Ha főzés közben észreveszed, hogy kifutott étel vagy zsír okozta folt éktelenkedik a tűzhelyen, még langyos állapotban töröld le, ne hagyd rászáradni, mert akkor már sokkal nehezebb dolgod lesz az eltávolításnál. Ha nincs időd főzés után letakarítani a foltokat, és úgy marad a tűzhely, ne kezdj főzésbe, amíg le nem tisztítottad. Ami ugyanis még addig nem égett rá kellően a felületre, az biztosan egy életre odakozmál, ha újra felmelegíted.

A foltos, zsíros tűzhely suvickolása sem túl szeretetreméltó feladat Forrás: Thinkstock
A húsvét színe az ünnepi tojáshéjhttp://www.life.hu/otthon/20170403-a-husvet-szine-lakberendezesben-a-tojashej.htmlA fehér a fény, a tisztaság, a tökéletesség és az egyszerűség jelképe. A fehér használatával a terek világosabbnak, tágasabbnak és levegősebbnek tűnnek. A rikító fehérért azonban nincs mindenki oda, nekik nyújthat tökéletes alternatívát a kellemes tojáshéjszín. OtthonThinkstockA hónap színe: a hamvas cseresznyevirághttp://www.life.hu/otthon/20170331-aprilis-honap-szine-a-cseresznyevirag.htmlMinden tavasszal hófehér és világos rózsaszín sziromtenger borítja el Japán utcáit - ilyenkor jön el a szakura, azaz a cseresznyefa virágzásának ideje. Nem is lehetne hát ideálisabb árnyalatot választani április hónap színének, mint a halvány rózsaszín cseresznyevirágot. OtthonThinkstockLesd meg az egykori szovjet milliárdos luxuskastélyáthttp://www.life.hu/otthon/20170331-lesd-meg-egy-szovjet-milliardos-amerikai-luxusotthonat.htmlÉld át a 20-as évek csillogását, és lesd meg, milyen burzsuj életet élt ebben a 85 millió dolláros villában az egykori szovjet milliárdos. Az elképesztő ingatlan most új tulajdonosára vár. Otthon--Áron alul árulják a legendás Katharine Hepburn egykori villájáthttp://www.life.hu/otthon/20170324-elado-a-a-legendas-katharine-hepburn-egykori-villaja.htmlA Connecticutban található, tengerparti luxusotthont 2014-ben 14,8 millió dollárért hirdették meg, ám az árból ezen a héten 3 millió dollárt engedtek. Nézd meg, hol élt egykor a gyönyörű Katharine Hepburn. OtthonOrigoA kőbányai víztároló egy valódi építészeti remekműhttp://www.life.hu/otthon/20170322-fotok-es-erdekessegek-a-kobanyai-viztarozorol.htmlA Fővárosi Vízművek legrégebbi és leglátványosabb, ma is működő létesítménye az 1868–70 között megépült két kőbányai víztároló. Az 1870-ben átadott, lenyűgöző föld alatti létesítménybe néhány napja a Life.hu is ellátogatott, az alábbiakban az ott készült exkluzív képeket mutatjuk be. OtthonOrigoStíluskalauz: Inspirálódj a legtrendibb lakberendezési stílusokbólhttp://www.life.hu/otthon/20170314-stiluskalauz-hogyan-rendezd-be-a-lakast-a-legtrendibb-lakber-stilusok.htmlAhány ház, annyi szokás – igaz ez a lakberendezési stílusokra is! Gyere velünk egy kis kalandozásra, és inspirálódj a különböző trendekből. Mutatjuk az öt kedvenc lakberendezési stílusunkat! OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.