Az igazi zöld-ház hulladékból épült, és magának termeli az energiát

Forrás: earthshipglobal.com -
napenergia megújuló energia ház újrahasznosítás különleges épületek környezetbarát zöld energia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már itthon is számtalan családi otthon épül passzívházként. A megújuló energiaforrásokat használva részben, vagy teljes egészében önfenntartó épületek hosszútávon nem csupán a családi kasszában tartják a pénzt, de a környezetünk védelméért is rengeteget tesznek. Ám, az igazán környezettudatos otthon, építőanyagát tekintve is ezt tűzte ki céljául. Lépj be az igazi öko-házba!

Passzívház

Ez a típus az éves energiafelhasználás és a kiegészítő fűtés minimalizálására törekszik. Lényegében a passzívház a „hulladékenergiát" használja fűtésre, ilyen lehet a világítás, a bent tartózkodó emberek hőtermelése, a különböző háztartási és elektronikai cikkek által kibocsátott hő, vagy épp a napsugárzás. A levegő föld alatt futó csöveken keresztül cserélődik, a ház fala és ablakai jóval vastagabbak az átlagosnál. Célja lényegében az, hogy önmaga szükségleteit kielégítse. Bizonyos időszakokban szükség lehet kiegészítő fűtésre, ezt a leggyakrabban megújuló energiával valósítják meg. – részlet Bényei István építésszel készült interjúnkból.

Ez a zöld-ház hulladékból épült, és magának termeli az energiát Forrás: earthshipglobal.com

A megújuló energiaforrások kiaknázása

Ez az Új-Mexikóban található ház lényegében szemétből épült: a külső és belső falak egy része, földdel döngölt használt gumiabroncsokból, a többi pedig betonnal rögzített méhsejtszerűen egymásra helyezett PET-palackokból és dobozokból áll. Ez a különleges ház, részben a föld alá épült, így a hűtésében és fűtésében nagy szerepet kap a geotermikus energia. Ez azonban nem lenne elegendő, így a belső tér hőszabályozásában, a falaknak is nagy szerep jut: a nappal magukba gyűjtött hőt eltárolják, melyet este kiadják magukból. Az áramot napelemek segítségével nyerik, a többletenergiát pedig akkumulátorokban tárolják.

Az összegyűjtött esővíz egyfajta körforgásban hasznosul. Tisztítás után fogyasztásra, főzésre, fürdésre, mosásra használják, majd végül a házon belüli növényeket és ültetvényeket öntözik vele.

Ezt a házat elnézve, azt gondolhatod, hogy hihetetlenül magas építési költséggel járt. Meglepő módon azonban nem volt drágább, mint egy normál, hasonló méretű ház. Köszönhető ez az újrahasznosított, lényegében szemét titulust kapó alapanyagoknak, melyek null-költsége remekül ellensúlyozta a napelem panelek árát.

Nem csupán környezetbarát, de lélegzetelállítóan különleges is ez az öko-ház.

Forrás: earthshipglobal.comhttp://www.life.hu/otthon/galeria/20180516-a-zoldhaz-hulladekbol-epult-es-maganak-termeli-az-energiat.htmlmiddleon18521150
Így legyen energiatakarékos az otthonod! – Háztartási tippek, ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20170621-igy-legyen-energiatakarekos-az-otthonod-haztartasi-tippek-otletek.htmlAzzal, hogy energiát takarítasz meg, nem csupán a pénztárcádat, de a környezetet is kíméled. Ne aggódj, nem napelemes kávéfőzőt vagy pataknál mosást fogunk ajánlani. A következőkben egyszerű, hasznos és életszerű tippeket adunk, melyeket rövid időn belül szokássá tudsz alakítani. OtthonThinkstock2020-tól már csak „közel nulla” energiafogyasztású házak épülhetnekhttp://www.life.hu/otthon/20171006-2020-tol-mar-csak-kozel-nulla-energiafogyasztasu-hazak-epulhetnek-e0.htmlAz Európai Parlament és Tanács 2010/31/EU irányelve 2021. január 1-től valamennyi új épületre kötelezően előírja a „közel nulla" energiafogyasztás elérését. Azt hogy ez konkrét számértékben mit jelent, azt minden tagállam saját maga határozza meg. Magyarországon ez 2020-tól várhatóan maximum 75-80 kWh/m2/év energiafogyasztást jelent majd. Otthon--Alternatív energiaforrások a családi házakbanhttp://www.life.hu/otthon/20170927-alternativ-energiaforrasok-a-csaladi-hazakban-megujulo-energia-zoldenergia.htmlAz alternatív energiaforrások jelentik a jövőt – és ezzel most cseppet sem túloztunk. A környezetünkkel való ilyen fajta szimbiózis bárki számára adott, a kérdés csak az, hogy ki és milyen formában használja ki. Bemutatjuk a házakban, otthonokban használható zöldenergiákat. OtthonThinkstockEnergiatakarékos megoldások a háztartásban – Spórolj!http://www.life.hu/otthon/20170627-energiatakarekos-megoldasok-a-haztartasban-sporolj.htmlSokszor csak úgy szórjuk a pénzt, miközben pár apró megoldással, vagy egy egyszeri nagyobb beruházással, hosszú időre biztosíthatjuk a malacpersely tartalmának növekedését. Mutatunk pár kreatív, vagy épp pofon egyszerű trükköt, hogy otthonod energiatakarékos, pénztárcád pedig kövérebb lehessen. Otthon--Ilyen volt, ilyen lett – A mocsokból ragyogó tisztaság: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180507-ilyen-volt-ilyen-lett-a-mocsokbol-ragyogo-tisztasag-fotok.htmlA kosz és piszok rengeteg embert zavar, de talán épp ennyien vannak, akik úgy vélik, a tárgyak és a lakás minket hivatottak szolgálni, épp ezért a szabad energiájukat nem szánják rá a nagytakarításra. Nos, ennek a végeredménye egy idő után már túlmutat egy alapos portörlésen. Fantasztikus átalakulásokat gyűjtött össze a Boredpanda.com, ezekből szemezgettünk. Nézd meg az előtte-utána fotókat! OtthonOrigoBizarr otthonok 3. - Kukában él, és hajléktalanoknak készít szemétből otthonthttp://www.life.hu/otthon/20180502-bizarr-otthonok-kukaban-el-es-hajlektalanoknak-keszit-szemetbol-otthont.htmlA hajléktalanok gyakran laknak kukák, konténerek szomszédságában – főleg az Egyesült Államokban -, de olyanról ritkábban hallani, hogy konkrétan a szemetesben leljenek új otthonra. A „Homeless Homes Projekt" kitalálója, Gregory Kloehn nem az a fajta, aki bort iszik és vizet prédikál. Bizony, nyáron maga is egy kuka-házban él. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.