Ezektől az összetevőktől lesz ragyogó az arcbőröd télvíz idején is

Forrás: Shutterstock -
fashion week hatóanyag magazin C-vitamin bőrápolás arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A január és a február eleje talán az év egyik legnehezebb időszaka, hiszen nem elég, hogy hideg van és sötét, de még a bőrünk is fakó, élettelen. A száraz és szürke arcbőrbe azonban új életet lehelhetünk, ha kicsit jobban odafigyelünk az ápolására.

A sötét, zimankós időjárás nem tesz jót sem a lelkünknek, sem a testünknek. Január végére, február elejére már a legtöbben türelmetlenül várják a tavaszt, a meleg napsugarakat és a velük együtt járó megújulást minden fronton.

Ám mit tehetünk addig is, hogy az egyre sápadtabb arcbőrünkbe némi életet leheljünk? Például használjunk a napi arcápolási rutin során aktív hatóanyagokat.

Mik azok az aktív és inaktív hatóanyagok

Ha nagyon röviden és lényegre törően szeretnénk válaszolni a kérdésre, akkor csak annyit mondanánk, hogy az aktív anyagoktól lesz az adott bőrápolási termék hatékony. Pont.
A kép azonban ennél jóval árnyaltabb, ugyanis ha megnézünk például egy arckrémet, akkor azt látjuk az összetevőlistán – már, ha elolvassuk –, hogy rengeteg dolgot tartalmaz. Ezt a rengeteg dolgot két fő csoportra oszthatjuk: az aktív és az inaktív anyagokra.

Az aktív anyagoktól lesz az adott bőrápolási termék hatékony Forrás: Shutterstock

Az aktív komponensek tehát azok az összetevők, amelyek bizonyítottan képesek változásokat előidézni a bőrben, tehát valamilyen problémát orvosolnak.

Kezelik a pattanásokat, csökkentik a ráncokat, a pigmentfoltokat, feszesítenek stb. Voltaképpen ezek miatt vesszük meg az adott terméket.
Az inaktív anyagok ezzel szemben többféle szerepet is betölthetnek egy-egy kozmetikumban. Tartósabbá tehetik, illatosabbá, egységesebbé a textúráját, szebbé a színét, emellett azonban ezek is hatnak a bőrre, akár negatív, akár pozitív módon, így az inaktív összetevőket sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az inaktív anyagok azonban inkább csak kiegészítők, amelyek hidratálhatják, nyugtathatják a bőrt, ám jelentős változásokat nem tudnak előidézni. Arról nem is beszélve, hogy akadnak olyan összetevők is, amelyek kifejezetten ronthatnak a bőrképen – de ez egy már egy másik történet.

A négy legnépszerűbb aktív hatóanyag

C-vitamin:a C-vitamin nem csupán belsőleg van jótékony hatással a szervezetre, de a bőrre kenve is számos pozitív tulajdonsággal büszkélkedhet. Remek antioxidáns, amely megakadályozza a szabadgyökök kialakulását, hidratál, tónusosabbá és élénkebbé varázsolja a bőrt, és még a kollagéntermelést is támogatja.

A C-vitamin hidratál, tónusosabbá és élénkebbé varázsolja a bőrt, és még a kollagéntermelést is támogatja Forrás: Shutterstock

Glikolsav: a glikolsav manapság az egyik legdivatosabb hámlasztó, és ez nem is véletlen. Rendszeres és megfelelő használatával a bőr szinte teljesen megújul, hiszen amellett, hogy hámlasztja a bőr legfelső rétegét, sejtregeneráló tulajdonságokkal is rendelkezik, így kiválóan alkalmas az érettebb bőr kezelésére.

Szalicilsav: a aktív hatóanyagok másik nagyágyúja a glikolsav mellett a szalicilsav, amely bár szintén hámlaszt, egészen másképpen teszi, mint a glikolsav, ugyanis ez a pórusok mélyére hatol be, ott feloldja a faggyút, így a bőrkép sokkal tisztábbá válik. Remek hatóanyag azok számára, akik pattanásokkal és mitesszerekkel küzdenek.

A szalicilsav remek hatóanyag azok számára, akik pattanásokkal és mitesszerekkel küzdenek Forrás: Shutterstock

Retinoidok: a négyesfogat utolsó, de cseppet sem elhanyagolható tagjai pedig a retinoidok, amelyekbe beletartozik a retinol, a retinal és a retinolsav is. Ezek mind – és még ezen felül is van pár – az A-vitamin származékai, csodás anti aging szerek, amelyek még a pigmentfoltokat és a pattanásokat is képesek kezelni.

Az aktív hatóanyagokkal kapcsolatban nagyon fontos megjegyeznünk, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen koncentrációban, milyen gyakran és milyen mennyiségben használjuk őket: ahogyan arra is kiemelt figyelmet kell fordítani, hogy milyen egyéb összetevőkkel együtt kerülnek az arcunkra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.