Ezért mondj nemet a sminklemosó kendőkre: se a bőröd, se a környezet nem lesz hálás azért, ha használod

arcápolás, sminklemosás
Thinkstock -
tudatos bőrápolás bőrgyógyász kozmetikus sminklemosás fenntarthatóság
A sminkeltávolító kendők használatának káros és felesleges mivoltában a szakemberek is egyetértenek. Gyorsak, de nem alaposak, többet ártnak, mint használnak.

A napjainkban egyre népszerűbb úgynevezett tudatos bőrápolás trendjei között ember legyen a talpán, aki eligazodik. Ha követjük a témában született cikkeket, videókat, jól tudjuk, hogy a kozmetikusok, a bőrgyógyászok és a skinfluencerek véleménye sokszor szöges ellentétben áll egymással. Azonban vannak olyan dolgok, amelyekben már konszenzus született, ilyen a sminkeltávolító kendők használata. 

A nedves lapocskák használata praktikus és gyors, ezért nagyon sokan ezekkel tisztítják le esténként a bőrüket, ám ez nagy hiba. 

Dr. Tijion Esho bőrgyógyász azonban a közösségi oldalán hívja fel a figyelmet arra, hogy a rendszeres használata komolyan árthat a bőrnek és ezt videóval is illusztrálja. 


Dr. Esho  alapozót kent egy mandarinra, majd sminklemosó kendővel próbálta meg eltávolítani a krémet a gyümölcsről. A mandarin apró pórusaiban rengeteg alapozó marad, és sajnos pont így van ez az arcbőrrel is.

Dr. Esho azt mondja, ezek a kendők nem a smink eltávolítására, hanem a fellazítására lettek kitalálva. A bennük található vegyszerek károsítják a bőrt, mikrosérüléseket okoznak, a sminket és a vegyszereket pedig még mélyebbre nyomják a bőr rétegeiben. Az orvos azt javasolja, hogy használjunk inkább arclemosót vagy micellás vizet, utóbbit szintén le kell mosni az arcunkról, ugyanis a micellás víz, csak a nevében víz, összetevői között megtalálható az olaj.  

Esho azonban nem csak ezért, hanem a környezetszennyező mivolta miatt sem javasolja a sminkeltávolító kenők használatát. Ezek a rostok nem képesek természetes úton lebomlani, így szennyezik az óceánokat és a vízforrásokat, és ugyanezen okból lebeszélne mindenkit az eldobható vattakorongokról is. Helyettük érdemes moshatót használni. 

 - idézi a bőrgyógyászt a Metro.

A sminklemosó kendők alkalmankénti használata természetesen nem teszi tönkre a bőrödet. Nyári fesztiválokon vagy ahol nincs lehetőség az arcápolási rutinod elvégzésére, nyugodtan használd, de otthon ez legyen az utolsó, amihez nyúlsz. 

A szakemberek szerint, a reggeli és esti arctisztítási rutinunknak nem kell egyformának lennie. Van, akinek reggel elég a langyos csapvíz, ami eltávolítja az esti rutin maradványait, este azonban, ha sminkelsz és fényvédőt is használsz, célszerű dupla lemosást végezned. Az első lépés lehet a micellás víz vagy egy olajos lemosó, ami leoldja az arcápolási termékeket, a sminket az arcodról, és ha ezzel végeztél tisztítsd meg az arcod egy úgynevezett vízbázisú lemosóval. Hogy számodra ezekből melyik a megfelelő, azt a bőrtípusod dönti el: a lehetőségek tárháza drogériás, professzionális és gyógyszertári termékekből is végtelen. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.