A japánok szerint ez az ital a ragyogó bőr és az örök fiatalság titka: a TikTok is megőrül érte

Zöld, por állagú – mégis milliók isszák világszerte. A matcha nem új találmány: Japánban több mint ezer éve használják, a teaszertartások sztárja volt már akkor is, amikor még a flat white-ot ki sem találták. Akkor most mi ez a hirtelen globális rajongás? Csak egy újabb TikTok-trend, vagy tényleg letaszíthatja a kávét a reggeli trónról?
A matchában is van koffein – nagyjából 70 mg egy csésze, 1 gramm por esetén –, ami csak kicsivel kevesebb, mint egy presszókávé - kb. 80-100 mg. Viszont nem ugyanúgy hat. A matchában lévő L-theanin nevű aminosav lassítja a koffein felszívódását, így a pörgés nem lesz olyan hirtelen, és nem követi lejtmenet sem.
Egy Harvard Health Publishing cikk szerint ez az L-theanin javíthatja a koncentrációt és csökkentheti a szorongást, különösen koffeinnel kombinálva.
Más szóval: míg a kávé úgy ébreszt fel, mint egy fedetlen lábujj egy gyerekjátékon, addig a matcha inkább finoman vállon vereget, és megkérdezi, hogy „készen állsz a napra?”
A matcha tele van antioxidánsokkal, különösen EGCG-vel (epigallokatechin-gallát), amit az orvosi szakirodalomban istenként tisztelnek. Egy 2018-as Molecules tanulmány szerint az EGCG gyulladáscsökkentő, rákmegelőző és anyagcsere-támogató hatású is lehet – de azért ne várjuk tőle, hogy egy hét alatt bikinimodellé változtat.
Ráadásul mivel matchánál az egész tealevelet elfogyasztjuk, nem csak a főzetet, sokkal több hatóanyagot viszünk be, mint egy zöld tea esetében.
Ha matchát iszol, azonnal bekerülsz a „clean girl aesthetic” klubba, ahol mindenki ragyogó bőrrel, oversized pulcsiban kortyol a kerámiabögréből, miközben lofi zene szól. Az egész élményről ordít a „mindful morning” életérzés. És ez nem véletlen – a matchát nem lehet csak úgy felhörpinteni a buszon. Keverni kell, habosítani, kicsit odafigyelni rá. Ami amúgy jó. Talán pont erre van szükségünk ebben a multitasking-mániás világban.
Itt jön a lényeg: nem feltétlenül „jobb”, csak más. Ha instant energia kell, vagy a reggeli kávé illata nélkül nem ébred fel a lelked, ne dobd ki a kotyogóst. Viszont ha érzékeny vagy a koffeinre, hajlamos vagy szorongani, vagy csak szeretnéd kipróbálni, mit tud egy japán zöld por, a matcha egy szuper alternatíva lehet.
A kulcs a mértékletesség – napi 1-2 csésze tökéletes. És ne feledd: attól, hogy valami zöld és egészséges, még nem lesz varázsital. A matcha nem menti meg a kapcsolatod, nem fizeti be a csekkeket, és nem írja meg helyetted a diplomamunkát. De legalább finom – főleg zabtejjel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.