Hollywood és Alzheimer – Sztárok, akiket a demencia épített le

Forrás: AFP -
betegség Malcolm Young Omar Sharif Alzheimer-kór Peter Falk sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sikeresek, híresek, ismertek - legtöbbjük sajnos már nem él. Az észlelhető előjelekkel járó Alzheimer-kór nem válogat: 2010-ben 35 millió embernél diagnosztizálták, a jövőre még nagyobbra becsülik ezt a számot az orvosok. Íme, a sztárok, akiket érint vagy érintett a betegség.

Malcolm Young (1953 –)

A Young testvérek: Angus és Malcolm Forrás: AFP

Az AC/DC zenekar gitárosa és egyik alapító tagja 2014 szeptemberében jelentette be visszavonulását egyre súlyosbodó demenciája miatt. Malcolm családja szerint a zenész már annyira elvesztette a rövid távú memóriáját, hogy nem is emlékezett a családtagokra, miután egy kis ideig nem látta őket. Young betegsége érzékenyen érinti a zenekart, ám amellett, hogy mindenben támogatják, a feloszlás helyett úgy döntöttek, hogy

a rockzenészt unokaöccse, Steve Young fogja pótolni a bandában.

Glenn Campbell (1936 –)

Glenn Campbell Forrás: AFP

Az amerikai származású énekes, gitáros és dalszerző ötven éven keresztül szerepelt a show businessben. 1967-ben történelmet írt azzal, hogy négy Grammy-díjat is bezsebelt country és pop kategóriában. Az előadónál 2011-ben diagnosztizálták az Alzheimer-kórt, ezután az énekes búcsúturnét tartott; utoljára 2012-ben lépett színpadra, ám betegsége miatt dalszövegeinek néhány mondatát elfelejtette. A végstádiumban lévő előadó április 22-én töltötte be 80. életévét.

Alzheimer-kór: üldöztetéses téveszmék, szorongás, leépülés

Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis?

Akik már nincsenek velünk

Omar Sharif (1932–2015)

Omar Sharif Forrás: AFP

Peter Falk (1927–2011)

Peter Falk Forrás: AFP

Columbo, azaz Peter Falk – akinek felesége a mai napig beszédtéma – ismert volt logikájáról és éles eszéről. A kétezres évekre sajnos a színészt is elérte a betegség.

A vég kezdete volt, amikor 2008-ban öntudatlanul találtak rá,

miután Beverly Hillsben randalírozott; a történtek után már képtelen volt tartani a külvilággal a kapcsolatot vagy magát ellátni, ezért ápolásra szorult. Élete utolsó éveiben nagyon megromlott az állapota, 2011-es halála előtt már szeretteit sem ismerte meg.

Charles Bronson (1921–2003)

Charles Bronson Forrás: AFP

A színészlegenda olyan western- és akciófilmekben szerepelt, mint A piszkos tizenkettő, A hét mesterlövész vagy a Bosszúvágy. Szerepeiben mindig rettenthetetlen, minden akadályt legyőző hőst alakított. Az eredetileg litván származású Bronson már tizennégy éves korában bányászként dolgozott, később harcolt a második világháborúban, majd tett egy kis kitérőt bokszolóként, mielőtt 1951-ben színésznek állt. Több híres filmben is szerepelt, sikeres karrierjének és életének az 1990-ben diagnosztizált Alzheimer-kór vetett véget.

Támogatott tartalom

Life.hu tipp

A Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című film Lisa Genova azonos című regénye alapján készült. A filmben Julianne Moore történetén keresztül mutatják meg a nézőknek az Alzheimer-kór lefolyását, sallangok nélkül. A filmvásznon nem egy felejtő, széthulló embert láthatunk, hanem egy nőt, aki még ha reménytelenül is, de küzd visszafordíthatatlan betegsége ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.