Ma este összecsap Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna

úszás Jakabos Zsuzsanna Hosszú Katinka London
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rekordot jelentő módon 48 ország képviselői szállnak medencébe az európai szövetség 52 tagállama közül a hétfőn kezdődő londoni úszó-Eb-n.

A csúcsot a vasárnapi nyitó sajtótájékoztatón jelentették be, és Paolo Barelli, a LEN olasz elnöke külön is kiemelte, hogy 660 úszó verseng majd a 2012-es nyári olimpiának is otthonául szolgáló 50-es medencében, a Queen Elizabeth Olympic Parkban fekvő Aquatics Centre-ben - derül ki az Origo cikkéből.

A mezőnyben 37-en lesznek ott a 2014-es berlini Eb győztesei közül, a 2015-ös kazanyi világbajnokság aranyérmeseiből pedig 13-an indulnak most Londonban is. Utóbbiak között említi a LEN beszámolója Cseh Lászlót, kiemelve, hogy a 30 éves magyar sztár 2004-es bemutatkozása óta 12 normálmedencés Eb-győzelmet ért el. Kitér az összefoglaló arra is, hogy

a nőknél Hosszú Katinka vállalkozik a legtöbbre, miután hat számban nevezett.

Most is komoly éremtermésre számíthatunk - egyedül Gyurta Dániel (középen) hiányzik Forrás: MTI/Kovács Anikó

A legnagyobb úszókülönítménnyel - 47 versenyzővel - Olaszország van jelen, a házigazda britek csapatában 42-en szerepelnek, Magyarország a harmadik 31 fővel, míg Franciaországot és Svédországot 29-29 úszó reprezentálja.

A londoni Eb-nek úgy vág neki a magyar úszócsapat, hogy jóval nyolcvan fölé emelheti a megszerzett egyéni aranyérmek számát. A két évvel ezelőtti berlini Eb zárónapján Verrasztó Dávid 400 méter vegyesen bizonyult a legjobbnak, ezzel a magyar úszósport 80. aranyát nyerte a normálmedencés Eb-k 1926 óta íródó történetében.

Cseh László a 13. Eb-aranyérmére hajt Forrás: MTI/Illyés Tibor

Verrasztó előtt Hosszú Katinka és Cseh László valósággal parádézott: előbbi hat érmet gyűjtött, három arany, egy ezüst és két bronz megoszlásban. A hatból ötöt nyert egyéniben és egy bronzot a 4x200-as gyorsváltó tagjaként. A férficsapatból a legkiemelkedőbbet nyújtó Cseh pályafutása 12. egyéni Eb-elsőségét szerezte meg 50-es medencében a 200 méter vegyes megnyerésével, amellett egy ezüsttel és egy váltóbronzzal - a 4x100-as vegyesével - is bővítette gyűjteményét.

Szinte biztosra vehető, hogy Londonban mind a hárman nyernek érmeket, de csatlakozhatnak hozzájuk mások is.

Az Eb-k magyar egyéni örökrangsorában Cseh toronymagasan első, a brit fővárosban meglehet a 13. aranya is, a nyolc Európa-bajnoki címnél tartó

Hosszú pedig 10 fölé emelheti győzelmei számát.

Az Eb úszóversenyei hétfőn a selejtezőkkel 11 órakor kezdődnek, a nyitónapi elődöntős-döntős műsor 19 órakor startol. 400 vegyesen összecsap Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna, de megannyi magyar vízbe száll a nyitónapon.

Hosszú és Jakabos egyaránt indul 400 vegyesen Forrás: MTI/EPA/Ota Kijosi

A pontos menetrendről itt olvashatsz bővebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.