Sötét vizeken Erin Brockovich Julia Roberts Steven Seagal környezetvédelem Mindenki szereti a bálnákat Kellemetlen igazság mozi Holnapután Leonardo DiCaprio Drew Barrymore Al Gore premier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy minden aktuális társadalmi téma, úgy a környezetvédelem, és a bolygónk megmentése is gyakran mozgatja meg a filmkészítők fantáziáját. Az így készült mozik között ráadásul nem is akármilyen filmeket találunk, a Sötét vizeken premierjének apropóján össze is gyűjtöttünk néhány emlékezetes alkotást.

Lángoló jég (1994)

A kilencvenes évek akciófilmjeinek eme jellegzetes darabjában az ezerarcú Steven Seagal száll szembe a gonosz olajvállalattal, amikor azok nem csak az alaszkai táj szépségét, de a helyi lakosok életkörülményeit is tönkretennék a profit érdekében. Aztán persze jön a csihi-puhi, de mellette egy olyan komoly beszéd is, amilyen hosszúságút Seagal talán egész karrierje során sem mondott el más filmben.

Erin Brockovich – Zűrös természet (2000)

A Julia Roberts által Oscar-díjat érően megformált Erin Brockovich valóban létező személy. Híres jogász és aktivista, aki a legnagyobb cégeket is beperli, ha környezetszennyezésen és mások egészségének rombolásán éri őket. Azonban volt idő, amikor még képzettség és állás nélküli, meglehetősen harsány stílusú, háromgyerekes egyedülálló anyukaként kereste a kiutat. Hogy miként lett utóbbiból előbbi, arról szól Steven Soderbergh filmje.

Holnapután (2004)

A katasztrófafilmek is mindig úgy kezdődnek, hogy a politikusok nem hisznek a tudósoknak – szól a manapság sokszor felemlegetett aranyköpés a klímakatasztrófa kapcsán. A globális felmelegedés még messze nem volt annyira forró téma, mint manapság, amikor a katasztrófafilm-specialista Roland Emmerich már egy gigaprodukció látványorgiájába csomagolta, amelyben történetesen a Föld klímájának felborulása néhol épp új jégkorszakot eredményez.

Kellemetlen igazság (2006)

Eljutottak persze a mozikba olyan filmek is az utóbbi években, melyek jóval direktebb módon foglalkoztak környezetvédelmi kérdésekkel, és nagy sztárok is melléjük álltak. Például Leonardo DiCaprio produceri és narrátori közreműködésével készült Az utolsó óra, vagy a Kellemetlen igazság, amit a volt amerikai alelnök, Al Gore támogatott, többek között azzal is, hogy elvállalta a filmbeli „főszerepet", hogy felhívja rá a figyelmet, ketyegő bombán ülünk.

Mindenki szereti a bálnákat (2012)

Igaz történet alapján készült ez a kedves környezetvédős-szerelmes mozi, melyben egy szürkebálna család esik a jég csapdájába az északi sarkkörön, és gyors segítség nélkül halálra lennének ítélve. Így hát az alaszkai kisváros nagyravágyó tévériportere (John Krasinski) kénytelen összefogni a cél érdekében a Greenpeace-aktivista volt barátnőjével (Drew Barrymore), az őslakosokkal, az olajcégekkel, sőt még a világ nagyhatalmaival is.

Izlandi amazon (2018)

Egy magányos izlandi ökoterrorista küzdelmét mutatja be ez a groteszk hangulatú film. A terrorista civilben énektanár, és örökbefogadásra váró pótanyuka akkor, amikor épp nem a külföldi óriáscégek betelepülését próbálja megakadályozni a hazájába szabotázsakciókkal. A két élete persze nem futhat örökké párhuzamosan, főleg miután kicsúsznak a dolgok az ellenőrzése alól.

Sötét vizeken (2019)

Február 27-től játsszák a hazai mozik Mark Ruffalo főszereplésével a Sötét vizekent, ami a lista több szereplőjéhez hasonlóan megtörtént esetet dolgoz fel. Egy nagyvállalati jogász reménytelennek látszó ügyét, aki egyszer csak szembeszállt a hatalmasokkal egy kisváros ivóvizének szennyezése (és emberéletek tucatjainak) ügyében, az igazságért pedig mindent kockára tett, amit addig elért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.