Britney Spears: Demens és őrült popsztár, vagy egy pénzéhes és kegyetlen édesapa áldozata?

dokumentumfilm Jamie Spears magazin gyámság Britney Spears Britney kontra Spears
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Britney Spears gyámsági ügyéről rengeteget lehetett hallani mostanában, főleg azután, hogy elindult a #FreeBritney mozgalom. Ennek ellenére sokan talán sosem gondolkodtak el rajta igazán: hogyan lehet, hogy a popsztár 13 éve édesapja gyámsága alatt él, miközben folyamatosan fellépései vannak és milliókat keres? Ez a kérdést boncolgatja a Britney kontra Spears című dokumentumfilm a Netflixen.

Britney 14 évesen Amerika egyik üdvöskéje lett, rajongtak érte és lesifotósok követték minden lépését. Britney szerette a felhajtást, imádott énekelni és táncolni; valójában sohasem a pénz motiválta. Fiatalon házasodott össze Kevin Federline-nal, akitől két gyermeke is született. A problémák akkor kezdődtek, amikor Britney és Kevin kapcsolata megromlott és elkezdődött a válóper és a gyermekelhelyezési problémák. Az énekesnő senkiben nem tudott megbízni, dühös volt, a fotósok az őrületbe kergették: kezdett kicsúszni a talaj a lába alól. Őrültségeket csinált; az ölében a kisfiával vezette az autóját, leborotválta a fejét, 2008-ben pedig bezárkózott a szobájába, és nem volt hajlandó átadni a gyerekeket volt férje testőrének.

Britney Spears édesapja, Jamie Spears elhagyja a Los Angeles -i Megyei Bíróság épületét Forrás: AFP/Valerie Macon

A gyámság okául a demenciát nevezték meg, ami azért is megkérdőjelezhető, hisz Britney a gyámsága alatt szinte végig dolgozott. Az orvosok ennek ellenére alkalmatlannak nyilvánították az önálló életre, és hiába szeretett volna Britney új ügyvédet, ezt is megakadályozták: azt állították, hogy az énekesnő még arra sem alkalmas, hogy saját ügyvédet válasszon magának. Egy kijelölt ügyvéd képviselte, aki a gyámság alatt 3 millió dollárt keresett azzal, hogy tulajdonképpen nem védte Britney érdekeit. 2009-ben Jamie Spears állandó gyámságot kért a lánya felett, amit a bíróság meg is ítélt. Britney csapdába került.

A gyámság része volt az is: apja dönthetett arról, hogy milyen megbízásokat fogadjon el a lánya, ő pedig nem kímélte a popsztárt. Például megszervezték a 9 hónapos Circus turnét a „demens" sztárnak, melynek során 70 fellépése volt világszerte.

Britney Spears a Circus turné New Orleans-i állomásán Forrás: Getty Images via AFP/Jeremy Cowart

2019-ben a popsztár lemondta a legújabb Vegas turnét. A rajongóknak egyre gyanúsabb lett, miért is van Britney még mindig gyámság alatt, hisz szemlátomást jól van. A mozgalom egyre aktívabb lett; az énekesnő egyre gyakrabban szólalt meg, hogy szeretné, ha újra önálló életet élhetne. 2021-ben végre megtört a jég és Britney 2008 óta először (!) felszólalhatott a bíróságon.

#FreeBritney mozgalom aktivistái tüntetnek Los Angeles-ben Forrás: Getty Images via AFP/Kevin Winter

Júliusban, 25 év után lemondott Britney menedzsere, Larry Rudolph, azt állítva: a gyámhatóság bízta meg, de ő soha nem kényszerítette az énekesnőt semmire. Július 6-án Britney kinevezett ügyvédje, Sam Ingham is felmondott. Ő azt állította, hogy Britney sosem kérte a gyámság megszüntetésére, ami a bemutatott bizonyítékok alapján egyértelműen hazugság volt. Július 14-én Britney új ügyvédet kapott Mathew Rosengart személyében, aki azonnali hatállyal követelte Jamie Spears felmentését a gyám szerepéből. Szeptember 7-én végül Jamie Spears maga kérte a gyámság megszüntetését, melynek a bíróság helyt adott. Britney 13 év után újra szabad ember lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.