Vilmos nem csak a Wales hercege címet kapta apjától: több milliárd forintos ingatlanbirodalom lett az övé

Birodalom ingatlan II. Erzsébet brit királynő Cornwall Cornwall birtok Vilmos herceg III. Károly II. Erzsébet halála Király pénzügy III. Károly király II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
III. Károly trónra lépésével fia, Vilmos lett Wales hercege. A Cornwall Hercegség legfrissebb éves pénzügyi beszámolója szerint ugyanakkor büszke tulajdonosa lett egy több mint 1 milliárd font, azaz kb. 440 milliárd forint értékű ingatlanbirodalomnak is.

A Cornwalli hercegség tavaly 23 millió font, azaz több mint 10 milliárd forint nyereséget termelt. A fejedelemség vagyona több mint 600 lakóépületet tartalmaz 52.000 négyzetméteren. Az épületeket 3000-en bérlik.

Vilmos herceg Forrás: AFP/Chris Jackson

A Cornwalli hercegség egy sajátos entitás – azért jött létre, hogy az uralkodó legidősebb fiának jövedelmet biztosítson, és a mai napig a Lancaster hercegség mellett a király magántulajdona, ennek köszönhetően a királyi család egyéb erőforrásaitól elkülönítve kezelik. A hercegséget irányító trónörökös azonban nem adhatja el az ingatlant, csak a hasznából származó éves bevételt kapja meg.

Az új király 190 alkalmazottjának és a főnökük, Alastair Martin erőfeszítéseinek is köszönhetően a hercegségnek egyre nagyobb a nyeresége.

Alastair Martin 2013 óta a Cornwall hercegség hivatalvezetője, ez idő alatt a hercegség nettó eszközértéke 44%-kal nőtt az új ingatlanok építése és a lakások értékének általános növekedése miatt az Egyesült Királyságban.

Martin, egykori földmérő és a Carter Jonas ingatlan-tanácsadó cég alkalmazottja kezdettől fogva tudta, hogy a fejedelemség egy kereskedelmi vállalkozás.

„A profit számomra nem illetlenség , ezért létezünk" – mondta Martin 2021-ben a Királyi Mezőgazdasági Egyetemnek adott interjúban.

A terjeszkedés mögött új ingatlanvásárlások és az eddigi hosszú távú befektetések álltak. Tavaly a hercegség közel 42 millió font, azaz 18 milliárd forint értékű ingatlant szerzett, köztük több lakóparkot is.

A növekvő aktivitás azonban azt jelenti, hogy a működési költségek is megduplázódtak, és a fejedelemség most több mint 6 millió fontot, vagyis 2,6 milliárd forintot költ bérekre. Szóba került a nulla nettó kibocsátás elérésére irányuló törekvése is.

Martin szerint Károly "nagyon gyakorlatias" volt abban, hogy a fejedelemség hogyan fektesse be pénzeszközeit: "Találkozott az összes főbérlőnkkel. Rendszeres eligazításokat tartottunk" – emlékezett vissza Martin egy ITV dokumentumfilmben, 2019-ben.

Vilmos várhatóan hasonló gyakorlati megközelítést fog alkalmazni, miután átvette a hercegséggel együtt a felelősséget is Cornwallért. Még akkor is, amikor az ingatlanpiac felkészül a gazdasági visszaesésre, Cornwall továbbra is profitálhat a terjeszkedési hullámból - írja a Business Insider.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.