Lekerül a brit uralkodó portréja az ausztrál ötdollárosról

Forrás: AFP/Jane Barlow -
Ausztrália III. Károly ötdolláros brit uralkodóház II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Helyébe az őslakosok kultúráját tükröző motívumot terveznek - közölte az ország jegybankja csütörtökön.

Az új ötdolláros bankjegyen a szeptemberben elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó portréját nem az utóda, III. Károly arcképe váltja, hanem az őslakosok kultúrája és történelme előtt tisztelgő új grafika. A bankjegy másik oldalán továbbra is az ausztrál parlament lesz látható.

Erzsébet halála után újra felélénkült a vita Ausztráliában az alkotmányos monarchia jövőjéről. 1999-ben egy népszavazáson szűk többség döntött arról, hogy a brit uralkodó maradjon az ország élén.
A királynő halála után a kormány közölte, hogy III. Károly portréja nem kerül automatikusan az ötdollárosokra, lehet, hogy ausztrál motívumokkal helyettesítik, mivel indoklásuk szerint II. Erzsébet a személyisége, és nem uralkodói mivolta miatt szerepelt a bankjegyen.

Lekerül a brit uralkodó portréja az ausztrál ötdollárosról Forrás: AFP/Jane Barlow


A jegybank azt is hozzátette akkor, hogy konzultál az őslakos csoportokkal az új bankjegyet díszítő motívumról, és évekbe telik, amíg az új terv elkészül és nyomtatni kezdik a bankjegyeket. Addig a jelenlegi ötdollárost használják. 2001-ben Ausztrália változtatott a nemzeti himnuszán is, törölték a "fiatal és szabad" országra való utalást, mivel őslakosai a világ legrégebbi civilizációját képviselik.

Az ötdolláros az egyetlen ausztrál bankjegy, amelyen II. Erzsébet portréja látható. A pénzérmékre az előírás szerint a brit uralkodó arcmása kerül, így az új érmékre III. Károly portréját nyomják.
Az Egyesült Királyságon kívül III. Károly Ausztrália, Új-Zéland és a Brit Nemzetközösség 12 további országának államfője, noha szerepe túlnyomórészt ceremoniális.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.