Bocsánatot kért Károly király azoktól a barátaitól és rokonaitól, akiket nem hívott meg a koronázására

Forrás: AFP/Adrian Dennis -
Windsor-ház koronázás III. Károly meghívó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lady Pamela Hicks II. Erzsébet egyik koszorúslánya volt az esküvőjén. A néhai királynő tavaly szeptemberi temetésén kerekesszékben vett részt. III. Károly koronázásán viszont egyáltalán nem lesz ott, ugyanis nem hívták meg. 

Károly király állítólag bocsánatot kért azoktól a barátaitól és családtagjaitól, akik nem kaptak meghívót a koronázására.

A legutóbb Lady Pamela Hicks lett kizárva a ceremóniáról, aki egyike annak a két koszorúslánynak, akik Erzsébet királynő és Fülöp herceg 1947-es esküvőjén ott voltak a néhai uralkodó mellett.

III. Károly és felesége, Kamilla királyné Forrás: AFP/Adrian Dennis

Lady Pamela – akinek apja, Burma első grófja, Fülöp herceg nagybátyja volt –, azon kevesek közé tartozik, akik három koronázáson is részt vettek. Ám Károly királyén nem lehet ott, mivel 94. születésnapján telefonhívást kapott a Buckingham-palota egyik titkárától, aki arról tájékoztatta, hogy nem kapott meghívást a jövő hónapban, a Westminster apátságban megrendezésre kerülő koronázásra.

Lánya, India ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az uralkodó ezzel együtt szeretetét és őszinte bocsánatkérését küldte a leszűkített vendéglista miatt, és a titkár azt is elmagyarázta, hogy ez a koronázás nagyon különbözik a királynőétől. Erzsébet királynő koronázán 8000 vendég volt jelen, ez a szám most 1000 lesz, amine az oka, hogy ezzel csökkenteni akarják az állam terheit.

"Anyámat egyáltalán nem sértették meg a meritokrácián, nem arisztokrácián alapuló meghívók. Nagy érdeklődéssel fogom követni ennek az új uralkodásnak az eseményeit" - mondta el India.

Ám nem mindenki ilyen megértő. Sok nemes fejezte ki nemtetszését és értetlenkedését amiatt, hogy Károly gyakorlatilag meritokrata törekvéseinek köszönhetően felhígul a koronázásra meghívottak köre.

Rutland hercege, aki a legtöbb hercegtársával együtt nem kapott meghívást, azt mondta, nem igazán érti, hogy miért, és hozzátette: "Az enyémhez hasonló családok támogatták a királyi családot több mint 1000 éven keresztül." - írta a Daily Mail.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.