Ezek az sztárok 70 felett sem kímélik magukat

#SeeHer Award At 2024 Critics Choice Awards
Getty Images via AFP/2024 Getty Images - Getty Images via AFP
film akcióhős Harrison Ford Sylvester Stallone
Az új hollywoodi trend szerint már nem ciki nyugdíj mellett akcióhősi szerepet is elvállalni. A január végén érkező Villám Charlie című film és Pierce Brosnan kapcsán listára gyűjtöttük a legemlékezetesebb akciótatákat.

Sylvester Stallone (77)

Az egész újdonsült trendet az öreg filmsztárok akciózásával Sylvester Stallone indította el, és kitart mellett a nyolcadik iksz felé közeledve is. Az 1980-as évek akciósztársága után karrier-mélyrepülésen átesett Sly előbb feltámasztotta, és újra sikerre vitte két egykori legendás karakterét, Rockyt és Rambót, majd hajdani társaiból és ellenfeleiből valóságos nyugger-akciókommandót toborzott össze A feláldozhatók kedvéért, melyhez ráadásul sorban készülnek a folytatások, a legutóbbi 2023-ban.

 


Clint Eastwood (93)

Az egykori westernhős az öregkori szerepeiben nem kimondottan az akciófilmes műfajban villantott, de mindenképp itt a helye a listánkon, mivel egyrészt ő a rangidős, másrészt azért akadt bőven akciójelenet is azokban az időskori filmekben. Mint például A csempészben, amit 88 évesen hozott tető alá, és nem csak a főszerepet játszotta el benne, de maga is rendezte ezt a megtörtént esetből készült bűnfilmet a mexikói drogkartellnek vén fejjel dolgozni kezdő, és extra sikeres csempésszé váló egykori virágkertészről.
 


Liam Neeson (71)

Liam Neeson azon speciális sztáresetek egyike, akik korábban egyáltalán nem akciófilmeztek, de öregkorukra kedvet kaptak hozzá. Az Elrabolva hatalmas sikere ágyazott meg ennek a jelenségnek, Neeson pedig azóta élmunkása a mozgalomnak: Az ismeretlen férfi, Fehér pokol, Non-stop, Sírok között, Elrabolva-folytatások, és legutóbb a hazánkfia, Antal Nimród rendezésében a Megtorlás.
 


Danny Trejo (79)

Danny Trejo már akkor sem volt fiatal, amikor elkezdett filmezni, ami mondjuk nem is csoda az előéletét (bűnözői élet, drogfüggőség, börtönbüntetések sora) ismerve. Sokáig a „rosszarcú mexikói” epizódszerepe jutott neki Hollywoodban, aztán Robert Rodriguez filmjei révén lett sztár. A Machete gyilkos főszerepének eljátszásakor már alulról súrolta a 70-et, és azóta sem lassít, de nagyon nem: évente 10 felett van az új filmjeinek száma, ezekben pedig gyakran még mindig odacsap.
 


Harrison Ford (81)

Az öregen akciózó filmsztárok között külön kategóriát jelentenek azok, akik a régi, legendás szerepeikhez térnek vissza újra nyugdíjaskorukban. Harrison Ford sem tudott nyugodni, és 73 évesen tért vissza a Star Wars Han Solójához, 75 évesen a Szárnyas fejvadász Rick Deckardjához, tavaly pedig utoljára csapta a fejébe a kalapot, és fogta kezébe az ostort, hogy kincsek után kutasson, és egyben összegezze Indiana Jones mozis pályafutását is.
 


Arnold Schwarzenegger (76)

Egykori nagy riválisához, Sylvester Stallonéhez hasonlóan neki is akadt egy jó hosszú kimaradás a színészi karrierjében, csak épp más okokból: a politikában egészen a kaliforniai kormányzóságig vitte. Aztán jött egy csúnya válás és válság, a jó öreg Arnold pedig ismét a kamerák előtt találta magát, és ha már ott volt, azt csinálta, amihez legjobban értett: aprította a rosszfiúkat. Tette ezt többek között Stallone oldalán (A feláldozhatók, Szupercella), önállóan (Erőnek erejével, Szabotázs), de visszatért a Terminátor-filmekbe is, legutóbb pedig egy Netflix sorozatban jutott neki egy utolsó küldetés. Na persze, utolsó.
 


Pierce Brosnan (70)

Január 25-től vetítik a mozik a Villám Charlie című bérgyilkosmozit, amivel Pierce Brosnan is belép a 70 felett akciózó sztárok sorába. Az egykori James Bond ezúttal egy olyan „elintézőembert” alakít, akinek van egy megoldhatatlannak tűnő problémája: az általa frissen kiiktatott gengszternek hiányzik a feje, márpedig a munkáért csak úgy tudja felvenni a fizetségét, ha sikerül azonosítani a holttestet. Ezért aztán megkeresi az áldozat exfeleségét, de a gondok inkább csak sokasodnak, mint eltűnnek, és kezdetét veszi egy féktelen hajsza.
 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.