Ki az a Mihalek Zsuzsa, aki a Szegény párák című filmért kapott Oscar-díj jelölést?

IMDB
magyar siker Oscar-gála Oscar-díj Mihalek Zsuzsa
A 96. Oscar-díjátadó jelöltjei között számos meglepetés akad, nem csak a Barbie és az Oppenheimer szerepel a különböző kategóriákban. A magyar Oscar-díj is ismét esélyes, ugyanis Mihalek Zsuzsa a Szegény párák berendezőjeként kapott jelölést a legjobb production design kategóriában.

Mihalek Zsuzsának minden esélye megvan, hogy március 11-én egy aranyszoborral térhessen haza Los Angelesből, az Oscar-díjátadóról. A Szegény párák című film elkészítéséhez járult legutóbb hozzá, mint berendező. 

Mindent Mihalek Zsuzsáról  

Zsuzsa a nyolcvanas évek vége óta dolgozik a filmszakmában. Számos ismert és világhírű produkcióban közreműködött már. Berendezője volt többek között az Atomszőke, a Suszter, szabó, baka, kém és a Vaksötét című produkcióknak, a Szegény párákban végzett munkájáért pedig BAFTA-díjat (Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia díjat) is kapott. 

Mihalek Zsuzsa-Forrás Film.kultúra.hu

A berendező a látványtervező elképzeléseit alkotja meg díszletben, kellékben és berendezésben. Legnagyobb felelőssége, hogy a néző számára hitelesnek tűnjön az adott jelenet.  

Szegény párák   

A Szegény párák című amerikai-ír-angol filmdráma magyar gyártócége a Pioneer Production Kft. volt, a munkákban körülbelül háromszáz magyar filmes szakember is közreműködött. Yorgos Lanthimos új filmje elképesztő történet Bella Baxter szenzációs fejlődéséről. A főszerepben Emma Stone-t láthatjuk. A film arról szól, hogy a fiatal nőt, Bellát egy tudós hozza-vissza a világba. A nem mindennapi nő vágyik a tudásra és célja, hogy kiállhasson az egyenlőség és a szabadság mellett. Egy ügyvéddel megszökik, hogy kalandos utakban lehessen része. 

IMDB

A 11 Oscarra jelölt és a 2023-as Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt megnyert Szegény párák egy morbid horrorklasszikus, ami egy nő küzdelmét mutatja be. A film bizonyos részeit egy budapesti ebédlőteremben forgatták le.  

Ezt egykor a műegyetemisták használták, a Baross Gábor Kollégiumban található, egyértelműen felismerhető a film előzetesében. 

Szegény párák, trailer, jelenet, ebédlő, Baross Gábor Kollégium
Emma éppen áttáncol a Baross Gábor Kollégium egykori ebédlőjén
Forrás: Szegény párák trailer

Március 11-én derül ki, hogy kap-e Oscar-díjat a film és a magyar származású Mihalek Zsuzsa. 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.