bőrgyógyász bőrgyógyászat szeplő nemigyógyász Life.hu szakértő Dr. Kaszab Csilla szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Neked is problémát okoznak a kisebb nagyobb szeplőcskék? Szeretnéd őket elltűntetni, vagy legalább elhalványítani? Tünde is ezekkel a problémákkal küszködött, majd amikor semmi sem változott, Dr. Kaszab Csillához, a Life.hu szakértőjéhez fordult. A bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos pedig készségesen válaszolt a kérdésre.

Kedves Csilla!

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy kevésbé látszódjanak a szeplőim? A sminkelésen túl van esetleg valamilyen olyan lehetőség, amitől enyhébb színűek lesznek, elhalványodnak? Krémek, kezelések, esetleg különleges étrend? Vannak olyan élelmiszerek, melyek hatással lehetnek a szeplők kialakulására, méretére, színére?

Köszönettel,
Tünde

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Kedves Tünde!

Az egyik leggyakoribb és szerencsére legártalmatlanabb festékzavar a szeplő. Kialakulásában nem csak a napsugárzásnak, hanem az egyéni, öröklöttségi tényezőknek (hajlam) is szerepe van. Már egész korán, gyermekkorban is kialakulhatnak. Ezek a bőrből nem előemelkedő, halvány foltok általában szimmetrikusan jelentkeznek az arcon, háton, felkarokon.

Már a kora tavaszi UV sugárzás előcsalogatja a foltokat, nem csak nyaralás során gazdagodhatunk 1-1 újabb 'pöttyel', ezért márciustól is naponta javasolt a magas faktorszámú fényvédők használata az erre hajlamos egyéneknél. Halványításra a hámlasztásos (pl. TCA) kozmetológiai kezelések, különbőző lézeres terápiák alkalmasak, megelőzésre pedig a fényvédők használata javasolt.

Étrendbeli változtatásoknak sajnos sok értelme nincs, a szeplők kialakulásában a genetikai hajlam és a leégések szerepelnek.

Üdvözlettel,

Dr. Kaszab Csilla

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Szépségtippek szupermodellektőlhttp://www.life.hu/szepulj/20130123-szepsegtippek-szupermodellektol-cindy-crawford-modell-kristen-mcmenamy-modell-es-nadia.htmlDebreczeni Zita a tévéből tudta meg, hogy plasztikáztatotthttp://www.life.hu/szepulj/20130209-debreczeni-zita-modell-fotos-nem-mutette-meg-a-melleit.htmlTermészetes divathullám - Heti szépségmustrahttp://www.life.hu/szepulj/20130208-a-heti-szepseg-mustraban-beyonce-mihalik-eniko-jennifer-hudson-es.htmlÍgy készíts divatos hajbavalót pár perc alatthttp://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130205-hogyan-legyek-jo-no-tullos-hajcsat-sajat-kezuleg.htmlBrutálisan eltorzult Lil Kim arcahttp://www.life.hu/szepulj/20130207-lil-kim-amerikai-rapper-enekes-arca-eltorzult-a-plasztikai-mutetektol.htmlBeyoncé előnytelen oldalahttp://www.life.hu/szepulj/20130206-beyonce-amerikai-enekesnorol-keszult-elonytelen-kepek-a-super-bowl-fellepesrol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.