kozmetológus bőrgyógyász nemigyógyász ekcéma Life.hu szakértő Dr. Kaszab Csilla szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu szakértője, Dr. Kaszab Csilla bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos válaszolt olvasónk kérdésére. Klára régóta küzd az ekcémával és annak szörnyű tüneteivel. Ezek enyhítésésben, csökkentésében kérte szakértőnk segítségét.

Tisztelt Kaszab Csilla!

Milyen természetes gyógymódok vannak az ekcémára? Esetleg diétával, vagy valamilyen más módszerrel megszabadulhatok az őrjítő foltoktól? Már sok mindent kipróbáltam, hormontartalmú gyógyszereket is kaptam, de semmi sem segített. Mit tehetek, hogy enyhüljenek a bőrhibáim?

Előre is köszönöm,
Klára

Thinkstock
Thinkstock



Kedves Kérdező!

Az ekcéma az egyik leggyakoribb és sajnos legmakacsabb bőrbetegség. Száraz, irritációra hajlamos bőrt jelent, vagyis a bőrünk elveszti a normál barrier (védekező) funkcióját. Számos típusa van, a kiváltó tényezők tárháza ezért igen széles ill. az sem mindegy, hogy csecsemőkorban jelentkezik-e vagy felnőttkorban, mikor az immunrendszer már kifejlődött.

Általánosságban elmondható, hogy sajnos gyógyítani nem lehet, csak tünetmentesíteni, ezért fontos az allergiát kiváltó anyagokat kerülni (pl. kemikáliák, fémek, festékanyagok stb). Sajnos egyéni érzékenységtől függően egyes ételekre, állati szőrökre is jelentkezhet allergia és az is igaz, hogy akár felső légúti fertőzés is belobbanthatja bőrünket. Fontos, hogy folyamatosan hidratáljuk a bőrünket, gyors zuhanyzás után mindig kenjük át jó minőségű, nem parfümizált, könnyen felszívódó krémekkel. Nem javasolt a forró kádvizes fürdés, mert nagyon szárítja a bőrt. Érdemes a hálószobában párásítót használni, kisállatokat nem tartani a lakásban. Nyáron az óvatos napoztatás is jó, hiszen visszaszorítja a túlzott immunsejt aktivitást, az ekcéma kiváltóját. Ehhez elég már délután 4 után 10-15 perces napfürdőzés is.

Üdvözlettel,
Dr. Kaszab Csilla

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.



Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!

Cicivillantáson kapták Miley Cyrusthttp://www.life.hu/szepulj/20130211-miley-cyrus-amerikai-enekesno-cicit-villantott-a-grammy-elopartyjan.htmlBorulj pirosba! - Heti szépségmustrahttp://www.life.hu/szepulj/20130215-a-heti-szepsegmustraban-szerepel-rachel-weis-szineszno-jada-pinkettsmith-szineszno.htmlÍgy néz ki hajjal a folyton kopasz sztárhttp://www.life.hu/szepulj/20130215-amber-rose-kopasz-amerikai-modell-igy-nez-ki-hosszu-hajjal.htmlA legcukibb farsangi jelmez - Öltözz Minnie egérnek!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130214-hogyan-legyek-jo-no-minnie-eger-jelmez-farsangra.htmlPalvin Barbi ultradögöshttp://www.life.hu/szepulj/20130214-palvi-barbara-magyar-modell-nagyon-dogos-es-szexi-a-friss.htmlSzörnyeteg lett a szupermodellhttp://www.life.hu/szepulj/20130214-szornyetegge-valt-janice-dickinson-egykori-modell-a-sok-plasztikai-mutettol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.