Te is elköveted? Az 5 legnagyobb hajápolási hiba

hajhullás hajápolás hajfestés hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy a legnagyobb kárt olyan apróságnak látszó dolgokkal okozhatod a hajadnak, mint a túl szorosra húzott copf vagy a legtöbbet reklámozott hiper-szuper sampon? A jó hír viszont az, hogy a megfelelő technikával könnyedén kiküszöbölheted ezeket a tévedéseket, és megóvhatod a frizurádat.

1. számú hiba: túl szoros copf

A modellek és a balett-táncosnők gyakori panasza a lassú, de szinte megállíthatatlannak tűnő hajhullás, amelyet a túl szorosra húzott copfok és kontyok állandó viselése okoz. Gondolj erre, amikor a nagy rohanásban legközelebb is a hajad gyors összefogását látnád a legegyszerűbb megoldásnak, és csak sátoros ünnepeken engeded meg magadnak a válladat verdeső frizurát. A mindig szigorú copfba szorított haj először megtörik, majd egyszerűen kihullik az állandó húzástól.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a megoldás? Ne mondj le a copfról, de lófarokból és fonatból is válaszd a laza, szinte csak a vége felé összefogott változatot. Az sem mindegy, milyen hajgumit használsz: a fémcsatos, vékony darabok nagyon törik a hajat, míg a vastagabb, textilborításúak kíméletesek a hajszálaidhoz.

2. számú hiba: törölközővel dörzsölöd a hajadat

A zuhany alól kiugorva megláttad, hogy máris késésben vagy, és vad dörzsöléssel szeretnél megszabadulni a hajadban levő nedvességtől? Öreg hiba, hiszen a hajszálak nedvesen a legsérülékenyebbek - a dörzsölés könnyen eltörheti őket.

Mi a megoldás? Lágyan itasd fel a hajadról a nedvességet - tudjuk, hogy nehéz megállni, de jusson eszedbe, hogy a dörzsöléssel sem spórolnál meg egy-két percnél többet. Ezután vigyél fel a hajadra valamilyen hővédő terméket, és úgy szárítsd formára.

3. számú hiba: csak a hajad felét festeted

A mostanában rendkívül divatos, napsütötte hatást keltő ombre és balayage technikák, amelyeknél csak a hajvégeket melírozzák világosabbra, és ezt mossák össze a hajtövek sötétebb színével, elméletileg jó ötletnek tűnhetnek, hiszen csak a hajad fele van kitéve a festék károsító hatásának. Gyakorlatilag azonban ezek a festési, melírozási eljárások nem az erős hajtöveknél, hanem az amúgy is legsérülékenyebb résznél, a hajvégeknél károsítják a hajszálakat. Ha valaki többször egymás után is így festeti a haját, lehet, hogy nagyobb kárt okoz neki, mintha simán csak melíroztatna.

Mi a megoldás? A nagyon töredezett hajvégeken csak a vágás segít. Ha le tudsz mondani az ombre hajfestésről, hajszínezővel is friss árnyalatot adhatsz a frizurádnak, ez jóval kímélőbb a tartós hajfestésnél. Ha viszont mindenképp ragaszkodsz az ombréhoz, hetente kétszeri pakolással védd a hajvégeidet a töredezéstől, és minden szárítás előtt használj hővédő terméket.

4. számú hiba: csak a hajvégeket kondicionálod

Sokszor hallani azt a tanácsot, hogy a kondicionálót csak a hajvégekre vigyük fel, különösen, ha tartás nélküli, rendkívül finom szálú a hajunk. Az elgondolás mögött az rejlik, hogy a kondicionáló szer elnehezíti a hajat, amely ettől még inkább tartás nélkül fog lógni. Pedig a vékony szálú haj épp sérülékenysége miatt igényli a rendszeres kondicionálást, különösen legérzékenyebb, vizes állapotában.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a megoldás? Válassz könnyű kondicionáló terméket, amelynél kevésbé kell félned a hajad elnehezülésétől. Alkalmazd a hajtövektől a hajvégekig, majd öblítsd ki nagyon alaposan.

5. számú hiba: túl szuper a samponod

Ki ne szeretne olyan sampont, amely erősíti, dúsítja, kisimítja és könnyen formázhatóvá teszi a hajat? Ám a túl sokat ígérő sampontól a haj gyakran egyszerűen lelapul, és tartás nélkülivé válik. Ha az arclemosónktól nem várjuk el, hogy arckrém és alapozó is legyen egyszerre, miért várunk túl sokat a sampontól?

Mi a megoldás? Hagyd a kondicionálást a hajbalzsamodra, a tartás biztosítását pedig a hajformázó termékekre. A samponod két alapvető követelménynek feleljen meg: ne irritálja a fejbőrödet, és tisztítsa meg jól a hajadat. Különösen akkor vigyázz, ha érzékeny a fejbőröd, hiszen a samponod az egyetlen vegyszer, amely ezzel a területtel érintkezik - válaszd hát ki körültekintően.

Rémálmom, a zsíros haj - Mihez kezdjek vele?http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130415-takacs-nora-szakertoi-level-a-zsiros-haj-megszuntetese-igy.htmlRövid hajjal nem szexi az ismert modellhttp://www.life.hu/szepulj/20130410-karlie-kloss-victorias-secret-modellt-rovid-hajjal-nem-szeretik-a.htmlHajpánt - Blair Waldorf után szabadonhttp://www.life.hu/legytrendi/20130329-igy-viseli-a-hajpantot-blair-waldorf-szineszno-a-gossip-girl.htmlEltűnt Harry herceg hajahttp://www.life.hu/szepulj/20130329-harry-herceg-elkezdett-kopaszodni-csakugy-mint-batyja-vilmos.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.