szülés szexuálpszichológus Győri Szilvia Life.hu szakértő szakértő terhesszex kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A terhesség hetedik hónapjában járó Melinda attól fél, hogy a férje azért nem szexel vele, mert az alkata nagyon megváltozott a várandósság hónapjai alatt. Az is foglalkoztatja, hogy a szülés után rosszabb lesz-e a helyzet. Győri Szilvia szexuálpszichológus és tanácsadó szakpszichológus, a Life.hu szakértője azonban megnyugtatta, hogy ha mindent sikerül tisztázni, nem lehet probléma.

"Kedves Szilvia!

A terhességem hatodik hónapjában vagyok, és most jutottunk el arra a pontra, hogy ez már a szexuális életünkre is hatással van. Egy ideje ugyanis nem szexelünk a férjemmel. Fél, hogy árthat a kicsinek vagy nekem. Én pedig attól tartok, hogy ez csak ürügy, és már nem kíván engem a bálnaformám miatt.

Thinkstock
Thinkstock

Nem igazán beszélünk erről, egyszerűen csak elalszunk, a próbálkozásaim is rendszerint kudarcba fulladnak. A tanácsát szeretném kérni, hogy mi a teendő ebben a helyzetben. Mit mondjak neki, hogyan közeledjek felé, én ugyanis nagyon kívánom a szexet, mind pedig a párom közelségét. Attól is félek, hogy a szülés után minden a visszájára fordul, én nem fogom kívánni, ő pedig más megoldást keres majd.

Várom a válaszát! Köszönettel,

Melinda"

Kedves Melinda!

Valóban sok férfinál előfordul, hogy a terhesség előrehaladottabb szakaszában attól tart, hogy a szexuális élet árthat a babának, és elsősorban már anyaként tekint a partnerére, nem pedig nőként. Ez teljesen normális reakció, hiszen ilyenkor a szerepek is változnak, ami az első gyermek érkezésekor érzékelhető leginkább. Ekkor a férj/feleség vagy partner szerep mellett anyává és apává is válnak a felek, ami újabb felelősségi körrel jár, illetve a baba érkezésével egy harmadik taggal bővül a kapcsolat és ezzel együtt családdá formálódnak. Ezt a fajta változást egyesek könnyebben élik meg, mások nehezebben.

Az őszinte kommunikáció viszont elengedhetetlen. Érdemes keresni egy olyan alkalmat, amikor nyugodt körülmények között le tud ülni a férjével, megkéri, hogy figyeljen önre, mert valami fontosat szeretne vele megbeszélni, és higgadtan, indulatok nélkül elmondja neki, hogy mi bántja, mit érez, mitől fél.

Thinkstock
Thinkstock


A terhesség alatti szexuális élet nem okoz károsodást, ha a nő is kívánja az együttléteket és jól is érzi magát közben. Fontos, hogy ezt a férje is tudja. Illetve nyugodtan kérdezze meg, hogy mi az oka az eltávolodásnak, és hogyan tudják ezt együtt megoldani. Amíg nem tudjuk, hogy mi áll a háttérben, addig a megoldáson sem tudunk dolgozni. Egy érett, egyenrangú kapcsolatban a kényes témákról is beszélni kell, és akármilyen nehéz, módot kell rá találni. Nem érdemes találgatni, hogy mi lehet a másik fél problémája, mert nem biztos, hogy mindig jó nyomon járunk.

Jó egészséget kívánva, üdvözlettel:

Győri Szilvia


Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!




Gyermekkori maszturbálás szakértői szemmelhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130217-majsai-laszlo-a-lifehu-szakertoje-pszichopedagogus-nevelesi-tanacsado-terapeuta-valaszol.htmlRúzsozz, mint egy profi! - Sminktippek a szakértőtőlhttp://www.life.hu/szepulj/20120403-tavaszi-szepsegtrend-ruzsozz-mint-egy-profi-sminktippek-a-szakertotol.htmlValóban agresszívebbek a mai gyerekek? - Meglepő válaszok a szakértőktőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110913-valoban-agresszivebbek-a-mai-gyerekek-meglepo-valaszok-a-szakertoktol.htmlÍgy lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.htmlMi kell a tökéletes sminkhez?http://www.life.hu/szepulj/20130310-pinter-andrea-smink-es-maszkmester-szakertoi-tanacsai-tavaszi-sminktrendek.htmlKínos és ciki? Nem kell tovább piros fejjel járnodhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130307-rozaceas-bor-borpir-piros-arc-pattanasok-dr-kaszab-csilla-szakerto.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.