párkapcsolat szex szerelem szerető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Férfi és nő között csak akkor lehet igazán jó a szex, ha önmagukat adják, ismerik saját vágyaikat, igényeiket, és ezek függvényében keresnek partnert. Ám ahhoz, hogy valaki ideális szeretővé váljon, elsősorban megfelelő érzelmi töltettel kell rendelkeznie.

Tudatalatti motivációk

Szexuális életünket erősen befolyásolja a szocializáció. Freud szerint a fiúgyermek mintája az anya, míg a lányé az ellenkező nemű szülő. Ha a gyermek szeretetteljes légkörben, őszinte, nyitott családban nőtt fel, felnőttkorban pozitív, befogadó személyiség lehet - vélekedik dr. Esztergomi László, szexuálpszichológus. Az az illető, aki nem kapott a szüleitől elismerést, vagy teljesítménykényszer alatt állt, befelé forduló, bizonytalan, félelemmel teli felnőtté válhat, és ez gyakran a szexuális problémákban is megnyilvánulhat.

Thinkstock
Thinkstock



Azok a bizonyos hormonok

Te is ismersz olyan nőket vagy férfiakat, akiknek nagyon erős az erotikus kisugárzása? Ők a szexepiljüket olyan illatanyagoknak köszönhetik, amelyeket nem az orrunkkal érzékelünk, hanem a szaglóidegeken keresztül, közvetlenül az agyban dekódolunk. Ennek köszönhetően kívánunk meg valakit, vagy nem - állítja szakértőnk. Mindezek mellett a férfi és női szexualitás között a legfőbb különbség az, hogy a pasit a fizika törvényei, a tesztoszteron ingerli szeretkezésre, míg a nő a testi igények kielégítése mellett érzelmi összhangra is törekszik.

Tippünk: Feromonok - Nézd meg videónkat!




Vizsgáld meg, hová tartozol

A párválasztás során derülhet ki, hogy a kapcsolatnak lesz-e jövője, elégedett leszel-e a párod szexuális teljesítményével, vagy örökké ábrándozni fogsz valakiről, akivel megvalósíthatod a fantáziáidat. Noha a választott pár mellett fejlődik személyiségünk, gyökeresen senki sem tud kibújni a bőréből, így nagyon fontos, hogy tisztában legyél saját igényeiddel, elképzeléseiddel, mert a rossz választás nem eredményezhet sem tartós kapcsolatot, sem jó szexet - fűzi hozzá dr. Esztergomi László. A kielégítő szexuális viszony alapfeltétele a harmonikus érzelmi élet. John A. Lee, kanadai szociológus a különféle szeretettípusokat 6 kategóriába sorolta:

1. Pragmatikus kapcsolat

A számító férfi vagy nő több szempont alapján monitorozza a jelöltet. Egyrészt partnerét jó befektetésnek tekinti - aki segíti a karriercélok elérésében -, másrészt szeretné, ha társa megfelelne a társadalmi elvárásoknak. A pragmatikus egyén számára fontos a szex, de nem a leglényegesebb, és nincs szüksége a romantikára. Ha úgy látja, hogy párja már nem testesíti meg racionális kívánalmait, lelkiismeret-furdalás nélkül lecseréli.

2. Agapé-központú kapcsolat

A csoportba azok tartoznak, akik önzetlenül, elvárások és feltételek nélkül képesek szeretni. Jellemző rájuk a megbocsátás, nem tudnak gyűlölni és egy esetleges félrelépést ugyan szomorúan, ám szeretetteljes elnézéssel kezelnek. A szexben erős érzelmi háttérrel, maximális odaadással működnek.

Thinkstock
Thinkstock

3. Egoista kapcsolat

Amíg régebben a pasikat sorolták ide, mára a nők közül is sokan élnek ilyen típusú párkapcsolatban. A felek számára a partnerség egyfajta vadászat, ahol győzni akarnak, jellemző a szép nő-szép férfi kombináció, akit mások irigyelnek. Szexuális viselkedésük önző, egyszerűen elveszik azt, ami "jár". Ha nem kapják meg, gyorsan továbbállnak, ám akkor is, ha a házasság jön szóba, vagy a másik kimutatja a ragaszkodását.

Kettesben is használjátok a vibrátort?



4. Szenvedélyes kapcsolat

Az idetartozók szerelme hirtelen gyúl lángra és szinte mindent felemészt a szenvedély. Gyakran féltékenyek egymásra, a kisajátítás, vad, őrjöngő vágyak nyilvánulnak meg a szeretkezésekben. A felmérések szerint a forró vérmérsékletű férfiak gyakrabban szenvednek potenciális zavaroktól, míg a nők közül többen vaginizmustól. Ha szakítanak, akár örökre ellenségekké válhatnak.

Thinkstock
Thinkstock

5. Érosz-romantikus kapcsolat

A modern kor Rómeói és Júliái páratlan érzelmi-testi összhanggal rendelkeznek, akiket gyönyörűséggel tölt el, ha egymással szimbiotikus egységet alkotnak. Mindkét fél arra törekszik a szexben, hogy a másiknak jó legyen. Az érosz személyiség akkor is hajlandó szeretkezni, ha nincs kedve, ám boldog, ha örömöt okozhat. Szexuális életüket nem fenyegeti a kiégés.

6. Örök barátság kapcsolat

A kategória szereplői a diákévek vagy a közös munka során kerültek jó viszonyba, majd egy idő után ráeszméltek, hogy többet éreznek egymás iránt a barátságnál. Szexuális gyakorlatuk a közös érdeklődés, a mély szeretet jegyében zajlik, ahol a kölcsönös elismerés diktálja az összetartozás érzését. Az aktus mindkét fél számára élvezetes, és ha házasságot kötnek, hűségesek.


Thinkstock
Thinkstock

Fejleszd a szexuális kultúrádat

Egy egészséges nő-férfi az évek során akkor formálódik jó szeretővé, ha őszintén megbeszéli a másikkal, mennyi a szeretkezési igénye, vagy mely vágyak kielégítetlenek. A kommunikáció hiánya nem csupán a párkapcsolatban okozhat zavarokat, hanem később ágyunalmat, vágyhiányt és elhidegülést eredményezhet. A kölcsönösen kielégítő szexuális élmény másik elengedhetetlen része a szükségleti feszültség: Lux Elvira szexológus szerint egy nőnek 10 aktusból maximum 7-szer lehet(ne) orgazmusa, mert ha minden aktusnál kielégül, a párja ellustulhat, majd csökkenhet a szex színvonala. Ez éppúgy vonatkozik a férfire, aki ha megtanulja az orgazmus késleltetés-visszatartás művészetét, olykor partnerének színvonalasabb, tartósabban élvezhető gyönyört nyújthat.

A Life tippje

Ahhoz, hogy remek szeretővé válhass, alaposan meg kell ismerned a másik embert, illetve kölcsönösen - érzelmileg és szexuálisan - olyan energiákat felszabadítani, amelyektől a szeretkezés nem görcsös igyekezet, hanem élményszerű szórakozás lesz.

Tippünk: Randizz az interneten!


Szakértőnktől itt kérdezhetsz: http://szex-szerviz.hu/

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



4 tipikus helyzet, amikor jobb, ha kerülöd a szexethttp://www.life.hu/szeress/szex/20110311-szex-es-parkapcsolat-4-tipikus-helyzet-amikor-jobb-ha-kerulod.htmlTop 10 kérdés, amitől biztos, hogy kiakad a pasihttp://www.life.hu/szeress/szerelem/20110311-szex-szerelem-parkapcsolat-top10-kerdes-amitol-kiakad-a-pasi.htmlMilyen az illatod? Úgy vonzod a pasit!http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110311-milyen-az-illatod-ugy-vonzod-a-pasit.html4 lelki ok, aminek az ágyban látjátok káráthttp://www.life.hu/szeress/szex/20110310-szex-es-parkapcsolat-4-lelki-ok-aminek-az-agyban-latjatok.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.