Karel Gott cseh Sztárban sztár Rácz Gergő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A „csehül áll” kifejezés duplán értelmet kap Rácz Gergőnél, aki vasárnap a középkorú Karel Gottot fogja megszemélyesíteni a Sztárban sztár adásában.

Rácz Gergőn, a VIP együttes egykori tinisztárján kifogott a cseh nyelv, hiába tanult régebben oroszul az iskolában. Az egymás után torlódó mássalhangzók sokaságába egyszerűen beletörik a nyelve, ráadásul nem szeret úgy színpadra állni, hogy valamit nem tud tökéletesen. A cseh dalszöveg valahogy nem akar megragadni a fejében.

Mi az eredete a "csehül érzi magát" kifejezésnek?

A csehül szó a magyar nyelvben egy olyan határozószó, amelyet csak bizalmas(kodó) beszédben szoktunk használni. Jelentése: rosszul, gyengén. Aki csehül áll vagy csehül van, az rosszul áll egészség dolgában vagy anyagilag.

Minden nyelvben gyakori jelenség az, hogy egyes népnevek, éppen azoknak a népeknek a neve, amelyekkel a legtöbbet érintkeznek az illető nyelvet beszélők, bizonyos kapcsolatokban elveszítik eredeti jelentésüket. A történelmi Cseh Királyság tartományai határosak voltak Magyarországgal. Miután a 19. századi nemzetté válási törekvések nem egy tekintetben szemben álltak egymással, a vélekedés is eszerint alakult. Ha "csehül áll" valami, az azt jelenti, rosszul.

„A magolás a suliban jól ment, szerencsére jó a memóriám, de nehezen állok úgy fel a színpadra, ha nem próbáltam el ezerszer egy dalt. Ráadásul maximalista vagyok, szeretem, ha valami jól ki van dolgozva. Több hétig memorizálok egy magyar szöveget, mert ha gyorsan tanulok, akkor hirtelen ki tud esni a fejemből. A saját dalaimat is sokszor gyakorlom, és még így is előfordul, hogy nem jut eszembe a következő sor. De ez a cseh nyelv kifog rajtam, se kimondani, se fejben tartani nem tudom. Csak abban reménykedem, hogy a produkciómra minden tökéletesen összeáll, és nem hablatyolni fogok, hanem érthetően énekelni. Magabiztosan csak olyat tudok végigénekelni, amit betéve tudok, könnyű kizökkenteni. Itt meg olyan sok mindenre kell figyelni, amit csak úgy tudnék tökéletesen előadni, ha hosszasan gyakoroltam volna. Most mindenre csak egy hét állt a rendelkezésemre” – árulta el félelmeit Gergő, aki a cseh világsztár középkorú fazonját viszi színpadra.

„Karel Gottban egy valami nem változott meg az évek múlásával sem. Még mindig szívdöglesztő, a mai napig bomlanak érte a nők, és még mindig hatalmas rajongótábora van. Amikor a 90-es évek végén a VIP együttes befutott, a saját bőrömön megtapasztaltam, milyen az igazi népszerűség. A házunk előtt, ahol a szüleimmel éltem, csapatostul vártak rám a lányok, és az sem volt ritka, hogy a bokor mögül lesték az ablakomat, hogy mit csinálok a szobámban. A koncertjeim után ma is akadnak rajongók, akik rám várnak, és ez jó érzés. De én nem mondanám magam akkora nőcsábásznak, mit a cseh énekes.”

Honnan ismerhetjük Rácz Gergőt?

1997 elején megalakult a V.I.P. együttes, amelynek tagjai Rácz Gergő, Rakonczai Viktor, Rakonczai Imre, Józsa Alex voltak.
A csapat rögtön pályafutásának legelején benevezett az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójába, amit meg is nyertek, így 1997. május 3-án ők képviselték hazánkat a dublini döntőn. A versenyen 39 ponttal a 12. helyet érték el a Miért kell, hogy elmenj? című dalukkal. Szintén 1997-ben jelent meg első albumuk V.I.P címmel. Négy nagylemez után 2001 márciusában jelentették be, hogy feloszlanak, és kiadták válogatáslemezüket Best of címmel. 2001. április 13-án nagykoncerttel búcsúztak rajongóiktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.