Szikora Robi nem fél az öregedéstől!

Fotó: Hirling Bálint - Origo -
öregedés Szikora Robi ránc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem bántja, ha korával viccelődnek. Szikora Robi egy hét múlva fogja betölteni a 63. életévét, de egyáltalán nem fél az öregedéstől, sőt! Büszkén viseli a ráncait, hiszen ez is csak az élet velejárója.

Sokan nem szeretik, ha az életkoruk kerül szóba, például Tilla sem szívesen nyilatkozik róla, de Szikora Robit egyáltalán nem zavarja. Egy hét múlva 63 éves lesz, de ő büszke az éveire és a ráncaira. Sokat viccelődnek vele a kora miatt, legutóbb Sebestyén Balázs is poénkodott a zenészen a Gyertek át! múlthét pénteki adásában, de Szikora Robit még ez sem zavarja. A zenész a Life.hu-nak elárulta, hogyan viszonyul az öregedéshez.

Nem félek az öregedéstől, mert az élethez hozzátartozik! Fotó: Hirling Bálint - Origo

Zavar, ha az életkorodon viccelődnek?
Ó nem, egyáltalán nem zavar - kezdte Szikora Robi, aki szerint addig nem lehet a nyugdíjra vagy a pihenésre gondolni, amíg az emberben tombol az energia. Természetesen vannak olyan zenészek, akik már inkább a nyugdíjat választották, de nem ő! Nagy Feró például, aki nagyon komoly nyugdíjat kap, negyvenezret azt hiszem... Azt gondolom, hogy amint felmész a színpadra és ezrek akarják, hogy ott legyél, majd végig tudsz nyomni kettő darab órát, nem egy helyben állva, hanem szétmozogva, addig nincs értelme még gondolni sem erre. Egyébként poénkodásnak nagyon jó a téma.

Félsz az öregedéstől?

Nem félek az öregedéstől, mert az élethez hozzátartozik!

Igaza volt Geszti Péternek, amikor azt mondta, „csak az nem öregszik meg, aki meghalt". Így engem egyáltalán nem zavar, sőt, minden ráncom az enyém, mindegyiknek van egy története. Ez így jó, ahogy van. Az életben minden mindig úgy jó, ahogy van.

Neked lesz nyugdíjad? Sok előadó panaszkodik a kevés pénz miatt.
Ha lesz is, azt felajánlanám valakinek. Azt gondolom, hogy életműdíjjal, kitüntetésekkel, 5 millió eladott lemezzel, nagyon szomorú lenne, ha nekem is sírni kéne. Aki sír, attól el kell venni. Ferónak sem kell az a pénz, ez elvekről szól. Elvileg jár, és akkor azt nem hagyjuk az államkasszában. Talán valamilyen jótékonysági célra biztos, hogy Feró is felajánlja. Hogyha nekem lenne ilyen, én is arra ajánlanám fel. Egy művész, aki 40 évig ezt a szakmát csinálta, az összekalapált már annyi pénzt, hogy a nyugdíjra ne legyen szüksége.

Az életben minden mindig úgy jó, ahogy van Forrás: r-go.hu

Véleményed szerint a mai feltörekvő zenész generáció esélyes lehet arra, hogy szakmabeliként öregedjen meg?
Abban biztos vagyok, hogy meg fognak öregedni, az, hogy végig tudnak-e csinálni egy szakmát, az már nem biztos.

Nagy Feró, vagy éppen Zorán, és én is azért tudtunk megmaradni, mert a merítés az elején óriási volt.

Több tízezer zenész indult el és bandákról bandákra vándoroltunk. A legjobbak, az ős bivalyok megmaradtak. Akármi is történt, meg tudtunk újulni.

Menedzserek által irányított világ lett az előadói szakma. Ez előny, vagy hátrány?
Nekem a menedzserem, egy hölgy, aki 7 éves korában már R-Go lemezt kapott, tehát mindent tud rólam, az R-Go-ról, a Csikidamról, erről az egész világról. Neki szívesen hátat fordítok, merek hátat fordítani. Nem veszi azt a bátorságot, hogy megmondja nekem, mit kell csinálni, mit kell gondolni. Míg egy fiatal, feltörekvő tehetségnek sajnos megmondják, ami nem jó. Nem szabad megmondani, mert aki valamit kitalált, az tudja, hogy miért azt találta ki, vagy éppen tudja, hogy mitől döglik a légy. A régi nagyok mind tudják. De ha a fiatalokat irányítják, akkor ők sosem tanulják meg, hiszen mi úgy jöttünk rá a dolgokra, hogy nagyon sokat tapasztaltunk. A zenészek kreatív emberek, ezért engedni kell őket kibontakozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.