Szexuális bántalmazottságáról mesélt Jane Fonda

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frazer Harrison -
Jane Fonda nemi erőszak erőszak szexuális bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közelgő Nőnap kapcsán, Brie Larson interjút készített az Oscar-díjas amerikai színésznővel, Jane Fondával. Az exkluzív beszélgetés keretein belül sok mindenről szó esett, többek között arról is, hogy Fonda korábban szexuális bántalmazás áldozatává vált.

Gyermekkorában szexuálisan bántalmazták, megerőszakolták, és egyszer az állását is elveszítette azért, mert nem akart ágybabújni az egyik főnökével.

"Sokáig azt hittem, hogy ezek miattam történtek, mert nem válaszoltam vagy cselekedtem helyesen egy-egy helyzetben" - vallotta be a színésznő.

Jane Fonda a 14. Global Green Oscar előpartin 2017. február 22-én Forrás: AFP/2017 Getty Images/Frazer Harrison

Természetesen ez is hozzájárult ahhoz, hogy később aktivista lett, aki a vietnámi háború idején is felszólalt a nők ellen elkövetett erőszak kapcsán. Később megalapította a Jane Fonda Centert, melynek célja az volt, hogy megfelelő szexuális felvilágosításban részesítse a tinédzsereket, illetve hogy megelőzzék a fiatalkorúak körében egyre gyakrabban kialakulú nem kívánt terhességeket.

"Ismertem olyan lányokat, akik nem is tudták, hogy nemi erőszaknak hívják azt, amit elkövettek ellenük. Azt gondolták, hogy ők nem mondtak megfelelően nemet a másik félnek"

A patriarchális eszmerendszer miatt kisebbrendűnek érezte magát annak ellenére, hogy állítása szerint csodálatos férfiakkal találkozott az élete során. Ez is közrejátszott abban, hogyy a feminizmus felé kezdett hajlani.

"Egyedülálló voltam, mikor feminista lettem. Miközben néztem a A vagina monológok-at Eve Enslertől, szépen lassan belém ivódott a feminizmus, és a részemmé vált. Persze ez nem ment egyik pillanatról a másikra, hiszen az én neveltetésem is azt vallja, hogy a nő dolga nem más, mint boldoggá tenni a másikat" - írta meg a The Edit.

Titkok a múltból: sztárok, akik szexuális erőszak áldozatává váltak

Az erőszakos közösülés akkor valósul meg, ha valakit erőszakkal vagy fenyegetéssel közösülésre kényszerítenek, vagy védekezésre, akaratnyilvánításra képtelen ember állapotát közösülésre használják fel. Hollywoodban bőven akad olyan színész, énekes vagy előadóművész, aki szintén átélt ilyen típusú borzalmakat. Összeállításunkból megtudhatod, kik ezek a sztárok.
Madonnát azzal vádolják, hogy pénzért "vette" az ikreithttp://www.life.hu/sztarok/20170303-madonna-a-vadak-szerint-penzert-jutott-hozza-az-ikrekhez.htmlSokaknak furcsa, hogy a sztár frissen beadott örökbefogadási kérelmét ilyen hamar elbírálták, és már haza is vihette a két kislányt. TV + Sztárok--Élő adásban hányt a stúdióban a műsorvezető - Videó!http://www.life.hu/sztarok/20170303-elo-adasban-hanyt-a-musorvezeto.htmlA spanyol tévé egyik vetélkedőjében élő egyenesben dobta ki a taccsot a műsorvezető. TV + SztárokOrigoTóth Gabi közönségesnek tartja régi énjéthttp://www.life.hu/sztarok/20170303-toth-gabi-kozonsegesnek-tartja-egykori-enjet.htmlAz énekesnő nemrég stílusváltáson esett át, nemcsak a külseje újult meg, hanem a dalai is új irányt vettek. Tóth Gabi elmondta, sajnos fiatalon sok hibába beleesett, és ma már közönségesnek tartja azt a Tóth Gabit, aki régen volt. TV + SztárokOrigoKulcsár Edinát levetkőztette szerelme, Csutihttp://www.life.hu/sztarok/20170303-kulcsar-edinat-parja-vetkoztette.htmlKulcsár Edina és párja, Csuti Orosz Barbi műsorában szerepeltek, aminek keretein belül egy fotózást is megejtettek. A stylist a pár férfi tagja volt, az eredmény pedig igen szexisre sikeredett... TV + SztárokOrigoHajdú Péter új barátnője, Eszter megszólalthttp://www.life.hu/sztarok/20170303-hajdu-uj-baratnoje-ezt-gondolja-sarka-katarol.htmlHajdú Péter eddig a válása miatt került naponta címlapra, ezúttal viszont új kedvese kapcsán érdeklődik utána a sajtó. Eszterrel a Fonogram-díjátadón jelentek meg először nyilvánosan. Péter szerint a fiatal lány jól vette az első akadályt, igazi mélyvíz volt számára a szereplés, de büszke kedvesére, amiért ilyen ügyesen helytállt. TV + Sztárok--Megvan Gundel Takács Gábor utódja: Héder Barna maradt talponhttp://www.life.hu/sztarok/20170303-heder-barna-lett-gundel-takacs-gabor-utodja.htmlLapinformációk szerint már Héder Barna vezetésével forgatják a Duna TV vetélkedőjének, a Maradj Talpon! című műsornak az új részeit. TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.