Magyar Everest Expedíció 2017
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Everest Expedíció 2017 csapata megérkezett az 5344 méter magasságban található alaptáborba, így Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászók számára napokon belül kezdődhet a táborlánc kiépítése.

Ahogy arról korábban a Life.hu beszámolt, március 27-én vette kezdetét a Magyar Everest Expedíció 2017, amikor a hegymászók és az őket kísérő túrázók Budapestről Nepál fővárosába repültek.

Szalay Balázs, Suhajda Szilárd, Klein Dávid, Lilu, Bunkóczi László, Száraz Dénes, Geszti Péter és Badár Sándor Forrás: Balazs Mohai

Katmandu és az alaptábor között mintegy 4000 méter a szintkülönbség, ezért az expedíció csapata nyolc nap alatt közelítette meg a fővárosból a déli alaptábort, hogy a szervezetüknek elég ideje legyen fokozatosan alkalmazkodni az egyre ritkább légkörhöz. "Természetesen érzem a magasságot, de a tüneteim a szokásosnak megfelelőek. És nagyon izgatott vagyok, boldog vagyok. Már Katmanduban is éreztem, hogy milyen jó a kis hármas csapatunk. De most itt a hegyek között még jobban kijön. Úgy érzem, hogy hazaértem. Hazaérkezés érzésem van" – mondta Dávid.

A magashegyi betegség tüneteinek enyhítésére és a szervezet alkalmazkodásának felgyorsítása érdekében a csapat kétszer tartott pihenőnapot, azonban még ekkor is rövidebb akklimatizációs túrákat tettek, amely azt jelentette, hogy felsétáltak közeli dombokra, hegyekre, majd visszaereszkedtek a szálláshelyükre pihenni.

Everest Expedíció 2017, alaptábor Forrás: Everest Expedíció 2017

"Itt vagyunk közel 4400 m magasan, mindenki érzi a magasságot, körülöttünk emelkednek a magasabbnál magasabb csúcsok, alig tudunk betelni a látvánnyal. A kimért tempónk mellett van energiám és kedvem gyönyörködni, és alig várom a következő néhány napot az alaptáborig" - számolt be az élményeiről Szilárd.

Azonban a trekking során nem csak ők, hanem a velük tartó hírességek – Lilu műsorvezető, Száraz Dénes színész, Geszti Péter előadó – producer, Badár Sándor humorista és Pintér László a Mozgásvilág hegymászó szakújságírója – is gyönyörködtek a látványban, és jó hangulatban teljesítették a napi 7-10 km-es túrákat a néhol embert próbáló szintemelkedések ellenére.

Száraz Dénes, Pintér László, Geszti Péter, Klein Dávid, Suhajda Szilárd Forrás: Everest Expedíció 2017

A következő két hónapban a most elfoglalt alaptábor (5344 m) lesz Dávid, Szilárd és Török Edina alaptábor-vezető állandó szállása, a két hegymászó innen fog több akklimatizációs körben egyre magasabbra mászni, hogy kiépítsék a táborláncot és szervezetüket felkészítsék a több mint 8000 méteres magasságra. A „climb high, sleep low", vagyis mássz magasra, aludj mélyen elvnek megfelelően a hegymászók az egyes felsőbb táborok kiépítése után mindig visszatérnek majd pihenni a kb. 5300 méteren lévő ideiglenes otthonukba.

Az immáron három fősre csökkent csapat a hétvégén alakítja ki az alaptábori környezetét (konyha-, kommunikációs-, ebédlő-, alvósátor stb.), Dávid és Szilárd várhatóan már hétfőn elindulnak felfelé a hegyen. Az expedíció a déli oldalról közelíti meg a csúcsot, a csúcsmászás pedig saját becsléseik, illetve a jellemző trendek szerint május második felében várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.