Elhunyt Niki Lauda, háromszoros Forma–1-es világbajnok

Forrás: DPPI/Florent Gooden -
halál Niki Lauda Forma-1
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Niki Lauda háromszoros Forma–1-es világbajnok a család tájékoztatása szerint békésen távozott az élők sorából.

Niki Lauda, aki februárban ünnepelte 70. születésnapját, hétfőn a családja körében távozott az élők sorából. A háromszoros Forma–1-es világbajnok halálhírét orvosa is megerősítette, aki tavaly tüdőátültetést hajtott végre rajta.

Elhunyt Niki Lauda Forrás: DPPI/Florent Gooden

A Forma–1 egyik legnagyobb alakja Andreas Nikolaus Lauda néven született 1949. február 22-én Bécsben. Már tizenkét évesen a volán mögött ült, tanulmányait korán abbahagyta az autóversenyzés kedvéért.

Dúsgazdag nagyiparos apja nem adott neki a versenyzésre pénzt, és mivel szponzorokat sem talált, nagy összegű hitelt volt kénytelen felvenni.

Első hegyi futamán, 1968. április 15-én egy Mini Cooperrel kategóriájában mindjárt második helyezést ért el, két héttel később pedig már győzelmet aratott. A hegyi versenyek után a Forma–3-ban, a Forma–2-ben versenyzett,

az autósport csúcsát jelentő Forma–1-ben 1971-ben mutatkozott be

a March Ford csapatában. 1973-ban a BRM, 1974-től a Ferrari autóiban rótta a köröket. A maranellói istálló vörös színeiben rögtön a negyedik helyen végzett az összesítésben, a következő évben, 1975-ben világbajnok lett.

Niki Lauda Forrás: AFP/Andrej Isakovic


Az 1976-os szezon közepén hatalmas fölénnyel vezetett a pontversenyben, amikor a Nürburgringen szörnyű balesetet szenvedett. A verseny előtt a biztonsági intézkedések hiánya miatt bojkottra szólította fel versenytársait, de mivel nem talált követőkre, beült autójába.

A második körben kicsúszott, ketten nekiütköztek és ő a kigyulladt kocsiban rekedt.

Az akkor még csak ajánlott tűzoltóautomata nem volt beépítve a kocsijába, de be sem kapcsolt volna, mert az ütközéstől kiszakadt a Ferrari akkumulátora. Egy csőből égő benzin folyt a kocsiba, a bukósisakba vezető cső nem szállított friss levegőt, így megsérült Lauda légcsöve és tüdeje is. Három versenyzőtársának sikerült kihúznia, és szerencséjére a speciális mentőautó fél perc alatt odaért. Hat héttel és három futammal később visszatért. A versenyzéssel végleg 1985-ben hagyott fel, Forma–1-es pályafutása alatt 171 futamon indult, 25-ször győzött – írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.