kivizsgálás porcszövet sztárszerző Kropkó Péter ízület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan az időskorral kapcsolják össze az ízületi fájdalmakat, pedig a porckopás nemcsak az idősebbeknek, de a fiatalabbaknak és a hobbisportolóknak is megkeserítheti az életét.

Sokan szednek a már kialakult ízületi fájdalomra glükozamin tartalmú gyógyszert, gyógyhatású készítményt - porcerőt, cápaporcot vagy kagylóport. Azzal azonban nem mindenki van tisztában, hogy már jóval a fájdalom előtt érdemes elkezdeni - mert megelőzni egyszerűbb a bajt, mint gyógyítani.

Ha elhatároztad, hogy innentől kezdve intenzívebben fogsz sportolni, akkor mindenképpen fontold meg valamelyik porcerősítő készítmény használatát! Ezek hatását így írhatjuk le: minden glükozamin molekula 3 vízmolekulát köt magához, és ezzel segíti a porcszövet vízzel való telítettségét. A porcszövetnek nincs saját vérellátása, így sejtjei csak vízben dús szöveten keresztül tudnak tápanyagokhoz hozzájutni.

Forrás: Thinkstock

Magyarországon az emberek túlnyomó többsége folyadékhiányos életet él. Glükozamint még csak-csak szednek néhányan, de többségünk nem iszik hozzá eleget. Ha sikeresen szeretnénk megvédeni az ízületeinket, ezen a rossz szokáson változtatnunk kell. Igyunk többet!

Az iváson és a glükozamin tartalmú készítményeken túl az ízületeket egészségügyi szempontból is érdemes előkészíteni az intenzívebb sportra. A korábbi sérülések kivizsgálásával, akár gyógytornával is próbálkozhatunk. Általánosságban elmondható, hogy a váll és a csípő négyszögének - melynek elnevezése core (magyarul mag) - megerősítése mindehhez elengedhetetlenül szükséges.

Módszerek a váll és a csípő négyszögének megerősítéséhez:

Súlytalan módszerek a gerinc, a láb tehermentesítése mellett, az izmok erősítése, a mozgásterjedelem növelése, az egyensúly és a koordináció fejlesztése.

A Terrier-féle módszer a lágyrészeket mobilizálja. Az ízületet laza, terheletlen helyzetben mozgatják, masszírozzák - csökken a fájdalom, és nő a mozgás kiterjedése.

A kinesio-taping módszer az izomműködést támogatja, a fájdalmat, ödémát csökkentheti, az izmokat, inakat, szalagokat erősítheti.

Manuálterápia - kézi technika a gerinc és végtagízületi elváltozások esetén.

Mckenzie-módszer - a gerincproblémák különleges vizsgálata és kezelése, amely esetlegesen elkerülhetővé teszi a műtéti beavatkozást.

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter
Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.

Ismerd meg Pétert még jobban!
Olvasd el minden cikkét egy helyen és csatlakozz hozzá a Facebookon!

Előzd meg a fájdalmas rémet: a porckopást!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131210-kropko-peter-triatlonista-sztarszerzonk-a-porckopas-jeleirol-beszel.htmlTéli edzés két kerékenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131203-kropko-peter-sztarszerzo-elarulja-mi-a-jo-a-teli-kerekparos-edzesben-a-spinningben.htmlÖltözz, vetkőzz az időjárás szerint!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131112-kropko-peter-a-reteges-oltozkodesrol-es-az-ivasrol-beszel.htmlMi a jó válasz a télre? Mozogj továbbra is!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131126-kropko-peter-triatlonista-sztarszerzonk-tippeket-ad-ahhoz-mivel-es-hogyan-helyettesitsuk-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.