Végre! Virágoznak a gyümölcsfák!

Forrás: Thinkstock -
gyümölcsfa Bálint gazda méh gyümölcs virágzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ez a bolondos április ismét a teljes bizonytalanságba üldözte a kerti munkájukat békésen végző embereket.

Az esztendő 100. napjára (április 10.) elnyíltak a mandula, az őszi- és a sárgabarack virágai, majd néhány napos nyárias idő után jött egy hideghullám, amikor kinyíltak a cseresznye, a meggy és a szilvafák virágai és fehér csipkébe öltöztették az egész tájat. Amikor ezeket a sorokat írom, hajnalban Debrecenben még fagyott, és a mi kertünkben álló, hatalmas, öreg cseresznyefa virágai fázósan húzzák össze magukon a fehér szirompelerinjüket.

Forrás: Thinkstock

Aggodalommal figyelünk

A hideg szél kiszárította a talajt, nagyon hiányzik a tavaszi csapadék és – bár itt az ideje – palántázásra a hideg talaj miatt gondolni sem lehet. Aggodalommal figyeljük, hogy miképpen fognak megtermékenyülni a most nyíló virágok, amikor a virágok beporzásában nélkülözhetetlen szerepet játszó mézelő méhek még a kaptár védelmét élvezik, és nem a virágokat látogatják. A vad rovarfauna is nagyon gyér a vegyi növényvédelem és a rideg időjárás következtében. Pedig a gyümölcsfák virágainak megtermékenyülése a biztosítéka a jó termésnek.

Nagy szükség van a rovarokra!

Hiába műveljük a talajt, permetezzük a fákat, öntözünk és metszünk, ha a virágok nem termékenyülnek meg. Ehhez pedig nagy szükség van a méhekre és a vad rovarokra (poszméh, darázs, lepke, katicabogár, stb.). A házi méhek nélkül jelenleg nem tudunk eredményes gyümölcstermesztést folytatni, mert a méhek – kedvező időjárás mellett – reggeltől estig, szorgalmasan járják a virágokat és gyűjtik a virágport és a nektárt. A virágporból jócskán a potrohuk szőrzetére tapadnak a pollenszemek, és akaratlanul is a később meglátogatott virágok bibéjére jutnak; a virágokból szerzett anyagok nagyobb részét a kaptárba szállítják, és a lépekben raktározzák a fiasítás táplálására és a saját téli ellátásukra. Más a helyzet a vad rovarokkal: ők csak táplálékszerzés céljából keresik fel a virágokat, és nem raktároznak.

Ami a legtöbb gondot okozza a kertészek számára

A kertészek számára a legtöbb gondot a meggyfák virágainak a megtermékenyülése jelenti. Ismeretes, hogy az egyik legfontosabb és legnagyobb számban ültetett Pándy meggyfajtának a virágai önmeddőek, tehát saját virágporukkal nem termékenyülnek meg; szükségük van a megporzást végző rovarokra, amelyek más fajtájú meggyfákról viszik a virág bibéjére a virágport. Ezért mostanában már a kertekben is inkább az öntermékeny fajtákat ültetik, amelyeknek a virágai saját virágporukkal termékenyülnek meg. Ezeknek a gyümölcse friss fogyasztásra, befőtt és dzsem és ivólé készítésére, mélyhűtésre, valamint értékesítésre éppen úgy alkalmas, mint a jól bevált, megszokott és megkedvelt Pándy meggy.

Forrás: Thinkstock

Így segíthetsz az önmeddőségen

Ennek az önmeddőségén is lehet azonban segíteni: tessék levágni néhány gazdagan virágzó vesszőt egy Cigánymeggy fáról; ezeket egy vízzel töltött befőttesüvegbe állítva akassza fel a Pándy fa egyik ágára, ahonnan a méhek az anyafa virágaira szállítják a pollent. A virágos ágakat – természetesen – kétnaponta friss vesszőkkel kell felváltani.

Félünk a fagyosszentektől

Bízva az időjárás kedvezőbbre fordulásában rövidesen kinyílnak az alma- és a körtefák virágai is. Ezek között is számos önmeddő fajta van. A diófákat csak a fagyosszentektől kell félteni, a birs és a naspolya bokrok-fák a legóvatosabbak, mert ezeknek a virágai csak május közepén nyílnak ki, de annál mutatósabbak, a virág elnyílása után szép, sötétzöld lombjukkal, később pedig látványos terméseikkel fokozzák kertjeink szépségét és hasznosságát. A sziromhullás után feltétlenül szükség lesz egy kombinált hatású permetezésre, amely megvédi a gyümölcsfákat és aggódva várt termésüket a gombás, baktériumos és vírusos betegségektől, valamint a rovarkártevőktől. Erre a célra a szaküzletekben kapható legújabb, környezetkímélő növényvédő szerek valamennyi kár- és kórokozó ellen eredményesen használhatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.