Futás közben meg kell védeni a testet a negatív hatásoktól - nők esetén különösen fontos, hogy a megnövekedett terheléstől ne nyúljanak meg visszafordíthatatlanul a tartószalagok, és ne veszítse el alakját a mell.

Bár a futás a nők és a férfiak körében is népszerű sportág, a női szervezetet több területen kell megvédeni a negatív hatásoktól. A szélesebb csípő miatt térdük és bokájuk összetart, ez bizonytalanabb statikailag, és a talpszalagokat is túlterheli. A férfiakéhoz képest az izomzat és a testzsír aránya is az utóbbi felé tolódik el. A zsír egy része a felsőtesten tárolódik, például a melleken.

Forrás: Thinkstock

A nők adnak magukra, többet foglalkoznak az alakjukkal is, így hamarabb kezdenek el szabadidejükben sportolni, illetve ha a testük megváltozik - például szülés után -, hamarabb térnek vissza, vagy kezdenek el edzeni. A fogyókúrához, alakformáláshoz kézenfekvő mozgásformát választanak: a kocogást. Az izmok esetében pár hét, akár pár hónap, a szalagoknál viszont garantáltan fél év is eltelik addig, míg eredeti állapotukba visszaerősödnek.

Ezért rendkívül fontos, hogy az edzés ne terhelje túl véglegesen kinyújtva a szalagokat. Az ezekre ható erőket feltétlenül csökkentenünk kell.
 
Ami rajtunk múlik:

1. Ha a futás helyett a 120-135-ös lépés/perces gyaloglást választjuk. Mivel a gyaloglásnál nincsen repülő fázis, a földre érkezés sem olyan agresszív.

2. Ha mégis futunk, minél laposabban lépjünk el, hogy a függőleges terhelés a földre érkezésnél minél kisebb legyen.

3. Igyekezzünk minél kevésbé sarokra érkezni, ami a keletkező erőhatásokat csökkenti. És nem szabad hosszan kilépni, ami növelné a lépéshosszat.

4. Az Achilles-ín és vádli ellenálló-képességének növelése tovább tompítja a leérkezési terhelést.

5. Lehetőleg sík talajon fussunk, mert a lejtőn a szalagok terhelése a többszörösére növekedhet, és nem csak a mellben!

Forrás: Thinkstock

Amit érdemes beszerezni:

1. Nagyban csökkenti a sarokra lépés káros hatását (ami visszahat a mellre is) egy jó állapotban lévő futócipő, ezért javallott az első időszakban félévente cserélni.

2. A hölgyek feltétlenül viseljenek sportmelltartót. Ez eltér a hagyományos melltartótól, hiszen a feladata nem az, hogy kiemelje, hanem hogy leszorítsa a mellett, minél inkább megakadályozva annak szabad mozgását.

Ha azt érezzük, hogy a mellkasunk szoborszerűen egyben van, akkor biztosak lehetünk abban is, hogy a futásnak nem lesz következménye a megnyúlt, formáját vesztett mell.

Forrás: Kropkó PéterÉletmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.

 

Ismerd meg Pétert még jobban!
Olvasd el minden cikkét egy helyen és csatlakozz hozzá a Facebookon!Maratonnál az evést is tanulni kell?http://www.life.hu/sztarszerzok/20131018-kropko-peter-hogyan-keszitsd-fel-a-gyomrot-a-hosszutavu-extrem.html Vigyázz, kész, rajt!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131008-kropko-peter-sztarszerzo-a-terepfutasrol-ir.html A futás és gyaloglás kapcsolata I.http://www.life.hu/sztarszerzok/20130924-zsiregetes-kaloria-a-futas-es-gyaloglas-kapcsolata-i.html Profi zsírégetés futássalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130903-fogyokura-edzes-kaloria-kropko-peter-profi-zsiregetes-futassal.html Ne állj a sarkadra!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131004-ne-allj-a-sarkadra.html Gyalogolj, és szép leszel!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131001-a-futas-es-gyaloglas-kapcsolata-ii-kropko-peter-irasa.html