Védd a melled futás közben!

mell melltartó Kropkó Péter szalag futás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Futás közben meg kell védeni a testet a negatív hatásoktól - nők esetén különösen fontos, hogy a megnövekedett terheléstől ne nyúljanak meg visszafordíthatatlanul a tartószalagok, és ne veszítse el alakját a mell.

Bár a futás a nők és a férfiak körében is népszerű sportág, a női szervezetet több területen kell megvédeni a negatív hatásoktól. A szélesebb csípő miatt térdük és bokájuk összetart, ez bizonytalanabb statikailag, és a talpszalagokat is túlterheli. A férfiakéhoz képest az izomzat és a testzsír aránya is az utóbbi felé tolódik el. A zsír egy része a felsőtesten tárolódik, például a melleken.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A nők adnak magukra, többet foglalkoznak az alakjukkal is, így hamarabb kezdenek el szabadidejükben sportolni, illetve ha a testük megváltozik - például szülés után -, hamarabb térnek vissza, vagy kezdenek el edzeni. A fogyókúrához, alakformáláshoz kézenfekvő mozgásformát választanak: a kocogást. Az izmok esetében pár hét, akár pár hónap, a szalagoknál viszont garantáltan fél év is eltelik addig, míg eredeti állapotukba visszaerősödnek.

Ezért rendkívül fontos, hogy az edzés ne terhelje túl véglegesen kinyújtva a szalagokat. Az ezekre ható erőket feltétlenül csökkentenünk kell.

Ami rajtunk múlik:

1. Ha a futás helyett a 120-135-ös lépés/perces gyaloglást választjuk. Mivel a gyaloglásnál nincsen repülő fázis, a földre érkezés sem olyan agresszív.

2. Ha mégis futunk, minél laposabban lépjünk el, hogy a függőleges terhelés a földre érkezésnél minél kisebb legyen.

3. Igyekezzünk minél kevésbé sarokra érkezni, ami a keletkező erőhatásokat csökkenti. És nem szabad hosszan kilépni, ami növelné a lépéshosszat.

4. Az Achilles-ín és vádli ellenálló-képességének növelése tovább tompítja a leérkezési terhelést.

5. Lehetőleg sík talajon fussunk, mert a lejtőn a szalagok terhelése a többszörösére növekedhet, és nem csak a mellben!

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Amit érdemes beszerezni:

1. Nagyban csökkenti a sarokra lépés káros hatását (ami visszahat a mellre is) egy jó állapotban lévő futócipő, ezért javallott az első időszakban félévente cserélni.

2. A hölgyek feltétlenül viseljenek sportmelltartót. Ez eltér a hagyományos melltartótól, hiszen a feladata nem az, hogy kiemelje, hanem hogy leszorítsa a mellett, minél inkább megakadályozva annak szabad mozgását.

Ha azt érezzük, hogy a mellkasunk szoborszerűen egyben van, akkor biztosak lehetünk abban is, hogy a futásnak nem lesz következménye a megnyúlt, formáját vesztett mell.

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter
Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.

Ismerd meg Pétert még jobban!
Olvasd el minden cikkét egy helyen és csatlakozz hozzá a Facebookon!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.