Az alvás segíti a sportot, a sport segíti az alvást. De nem mindegy, mennyit sportolsz és melyik napszakban. A Life.hu sztárszerzője elárulja, ha nem vigyázol, elillanhat az álom a szemedből az edzés miatt.

Az egészséges életmódhoz megfelelő mennyiségű alvás kell. Ez alatt az idő alatt építi újjá a szervezet az aktív időszakban lestrapált rendszereket. Ehhez minimálisan 6, maximálisan 9 órára van szükséged. Ennél több vagy kevesebb alvás nem jár megfelelő eredménnyel. Igen, alvásból nemcsak a túl kevés, hanem a túl sok sem jó!

Forrás: Thinkstock

A kevés, illetve a túlalvás is egészségkárosodáshoz vezethet: a legegyszerűbb megfázástól az immunrendszer gyengüléséig, a szívpanaszoktól az infarktusig és a rák kialakulásáig sokféle súlyos kór kialakulását okozhatja az alvászavar. Ezért jó tudni, hogy akik rendszeresen sportolnak - akár csak negyedórát naponta -, jobban alszanak, mint azok, akik nem mozognak.

Az egészségünk mellett a szépségünkért, sőt, párunk nyugodt pihenéséért is sokat tehetünk a rendszeres mozgással. Hiszen ha a sport hatására karcsúsodunk, akkor egyrészt csinosabbak leszünk, másrészt a fogyás visszahat a légzésre (csökkenti a horkolást, ami a nyugodtabb alvást segíti az által, hogy több oxigénhez jutunk, sőt az alvás közbeni légzéskimaradás is felére csökken).

Mégis ronthatja az alvásminőségünket, ha nem vesszük figyelembe szervezetünk jelzéseit, és nem fordítunk elég figyelmet a regenerálódásra. A hirtelen sok extenzív aerob munkával járó edzés után az emberek hajlamosak a túlalvásra. Míg a terhelés rendszeres, folyamatos ismétlődése esetén kialakuló túledzettség hatására álmatlanság, illetve kialvatlanság léphet fel.

Forrás: Thinkstock

Mikor legjobb az alvás szempontjából tehát a sport?

Ideális: Kora reggel! Nemcsak a későbbi nyugodtabb alvást szolgálja, de az első kávét is "pótolja" felpörgetett idegrendszerünkkel és anyagcserénkkel.
Elmegy: A késő délutáni - 4 és 6 óra közötti - edzések alatt tudjuk kihozni magunkból a maximális teljesítményünket, mégis az alvásra nem hat jól, mert felpörget vagy túlfáraszt.
Csak hétvégére: Az esti - hét óra utáni - edzés a mesterséges fénnyel meghosszabbított nappalainknak köszönhetőn új lehetőséget kínál, de csak akkor, ha másnap tovább alhatunk, mert intenzív mozgás után még garantáltan órákig ébren leszünk.

Összegezve tehát: vegyük figyelembe szervezetünk igényét ezen a téren is, és ha lehet, tervezzük reggelre az edzést! Az eredményhez kívánok őszintén jó éjszakát!

Ha több izmot dolgoztatsz, kevesebbet sérülsz!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131024-a-maraton-rovidebb-tavu-verseny-mint-az-ironman-megis-nehezebb.html Védd a melled futás közben!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131022-kropko-peter-elarulja-hogyan-orizd-meg-a-melled-feszesseget-futas.html Maratonnál az evést is tanulni kell?http://www.life.hu/sztarszerzok/20131018-kropko-peter-hogyan-keszitsd-fel-a-gyomrot-a-hosszutavu-extrem.html Így tüntesd el az úszógumit!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131015-kropko-peter-irasa-az-uszogumi-hatekony-eltunteteserol-sport-es-dieta-1.html Ne állj a sarkadra!http://www.life.hu/sztarszerzok/20131004-ne-allj-a-sarkadra.html