Rossz a levegő Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán és Pécsett, ráadásul az első kettőben a kritikus érték - 200 - fölötti mértékű a PM 10. Ez nemcsak a hétköznapi embert, de a sportolót is kihívás elé állítja: hogyan óvja meg tüdejét és keringését a szálló portól.

A téli szmogot olyan emberi tevékenységek teremtik, mint a fűtés, a közlekedés, a mezőgazdasági és az ipari termelés. Ha nem fúj erős szél, a felhalmozódott, 10 mikrométernél kisebb átmérőjű - PM 10-nek nevezett - részecskék okozzák.

Fontos meghúzni a mérethatárt, mert a nagyobb részecskék egészségkárosító hatása sokkal kisebb, mert azok a légzőrendszer szűrőin fennakadnak, így nem jutnak le a tüdőnk mélyére, a legkisebb hörgőkbe. Az apróbb szemcsék azonban könnyen behatolnak a tüdőbe. Ez a probléma ma  hazánkban több mint 10.000 ember halálát okozza évente. Ezt a fajta szmogot az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) rákkeltőnek nyilvánította, és ezt kiáltották ki a trombózis egyik fő okozójának.

Forrás: Thinkstock

Szmogriadó idején 2-3 százalékkal növekszik annak kockázata, hogy valaki szívelégtelenség miatt kórházba kerüljön, vagy életét veszítse. Akiknél nem jelentkezik ennyire extrém reakció, azoknak is meg kell küzdenie a hétköznapinak mondható tünetekkel: a teljesítmény csökkenésvel, sport közben pedig a fáradékonysággal.

Mit tegyek, hogy elkerüljem a szmogveszélyt?

1. Hordjunk maszkot séta, mozgás és sport közben is! (Japánban ez megszokott látvány, nálunk a sportolók közül egyelőre még csak a bringások használják rendszeresen.)

2. Átmenetileg le kell mondani a szabadtéri sportolásról. (Az edzőtermek légtisztító berendezései fel vannak szerelve megfelelő szűrővel - remélhetőleg a filtert is elég gyakran cserélik!)

3. Van még egy természetes megoldás Budapesten, Miskolcon és Pécsett: a magasan fekvő helyeken - Normafán, Bükkben és Misinatetőn, a Mecsekben - tartani az edzést. Így egyszerre menekülünk ki a füstködből és szellőztetjük át a tüdőnket is.

Forrás: Kropkó PéterÉletmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.

 

Ismerd meg Pétert még jobban!
Olvasd el minden cikkét egy helyen és csatlakozz hozzá a Facebookon!