Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.

Ha a nyár folyamán friss halat fogunk vagy kapunk, akkor és csakis akkor (!) érdemes elkészíteni. :-)

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

1 darab édesvízi vagy tengeri hal/fő
10 dkg vaj
4 darab citrom
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál só

Elkészítési idő: 30 perc

A hal lehet keszeg, kárász, compó, süllő, ezek egészben, de jó a pontyfilé is, csak ne patkó legyen. A kisméretű tengeri halak közül is jó majdnem mindegyik, kivéve a makrélát, akkor pedig, ha nagy testű halból készítjük, pl. lazacból, használjunk filét. A hal belsőségeit, pikkelyeit távolítsuk el, majd mossuk át bő vízzel. Megsózzuk kívül-belül, és belemasszírozunk 1 gerezd zúzott fokhagymát a beirdalt húsába. Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, majd belehelyezzük a halat. Közepes lángon, lefedve, kb. 10 percig sütjük, majd megfordítjuk, rácsavarjuk a citrom levét, ropogósra sütjük, és már tálalhatjuk is.

Extra tipp
Friss citrommal, zöld salátával, balzsamecettel tálaljuk.