Lázár Chef receptjei pulykamell sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.
Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

45 dkg pulykamell
15 dkg darált hús (csirke vagy pulyka)
2 evőkanál mazsola
8 dkg gorgonzola sajt
1 darab tojás
fél gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
néhány evőkanál olaj + alufólia

a szőlőmártáshoz:

10 dkg magozott szőlő
0,5 dl szőlőlé vagy must
1 evőkanál pálinka vagy konyak
1 evőkanál mandula
1 evőkanál vaj
0,5 dl vízhez 1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál só

Elkészítési idő: 75 perc

Elkészítés:

A pulykamell szeleteket ujjnyi vastagra klopfoljuk, majd egy nagyméretű, kiolajozott alufóliát terítjük, szorosan egymás mellé. A kiklopfolt terület húsonként legalább tenyérnyi nagyságú legyen. A darált húst összekeverjük az egész tojással, az áztatott és kinyomkodott mazsolával, a gorgonzolával, a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. Az egészet egynemű masszává gyúrjuk, majd rövid időre hűtőbe vagy mélyhűtőbe tesszük, hogy kicsit megszilárduljon. Ezután nagyobb hengert formázunk belőle, és a kiklopfolt húsok közepébe tesszük. A hússzeletek két végét felhajtjuk a töltelékre, majd a fólia segítségével felgöngyöljük. A két végénél ellentétes irányban addig csavarjuk a fóliát, amíg feszes „szaloncukrot” kapunk. 180 oC fokos sütőben tesszük, és légkeveréses funkción 50 percig sütjük. A sütőből kivéve legalább 10 percig pihentetjük, majd eltávolítjuk a fóliát, és a felszeletelt pulykamellet főtt rizzsel vagy burgonyával, illetve a szőlős mártással tálaljuk. A szőlőmártás elkészítéséhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mandulát és a kristálycukrot, majd tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a pálinkát, valamint a félbevágott, kimagozott szőlőt. Hozzáöntjük a szőlőlevet, majd az egészet összeforraljuk. Amikor forr, beleöntjük az étkezési keményítővel elkevert hideg vizet, és addig hígítjuk vízzel, amíg sűrű, mártás állagú lesz. Ízlés szerint tovább ízesítjük sóval, őrölt fekete borssal, és egy pici cukorral.

Extra tippünk:

Ezt a receptet csak főzésben már jártas barátaimnak ajánlom! A szőlőmártás készítésekor kimagozott szőlőszem helyett használhatunk mazsolát is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.