Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.

Hozzávalók 4 személyre:

30 dkg vajas tészta
25 dkg afrikai harcsafilé
5 dkg koktélrák
2 darab tojássárgája
1 szem mazsola
fél citrom leve
1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só

a burgonyafelfújthoz:

40 dkg burgonya
3 egész tojás
6 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
3 mokkáskanál sütőpor
1 teáskanál só

a birsalmamártáshoz:

2 darab birsalma
1 darab fahéj
2 szem szegfűszeg
fél citrom leve
3 evőkanál cukor
3 dl víz

Forrás: Lázár Chef

Elkészítés idő: 50 perc
Elkészítés:

A vajas tésztát kiolvasztjuk, kiterítjük, a tetejét vékonyan megkenjük tojássárgájával, majd sóval és borssal megszórjuk a tészta teljes felületét. A tészta fölső részének közepébe helyezzük a harcsafilét, majd a hal tetejét is megkenjük a tojássárgájával. Ráhelyezzük a nyers tisztított rákfarkakat, megcsöpögtetjük a citrom lével, ezután betakarjuk a tészta alsó részével. Kezünkkel lenyomkodjuk a tészta széleit, majd a hal alá hajtjuk úgy, hogy a tésztánk egy hal alakú formát adjon ki. A hal fején a szemet egy nagyobb méretű mazsolával tudjuk szimbolizálni. A tészta felső részét is megkenjük tojássárgájával, majd megszórjuk kevés őrölt fűszerpaprikával és szárított petrezselyemmel. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük.

A burgonyafelfújthoz a burgonyákat meghámozzuk, majd kislyukú reszelőn lereszeljük, és keverőtálban összekeverjük a tojással, a teljes kiőrlésű liszttel, a sütőporral és a sóval. Ezután kerek formájú, műanyag szilikon formába töltjük, és 170 fokon, 35 perc alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a birsalmamártást: a birsalmákat meghámozzuk, kettévágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. 3 dl vízben a cukorral, a fahéjjal és a szegfűszeggel, valamint fél citrom levével puhára főzzük, majd kihűtjük. A tálalásnál a hal mellé helyezzük a hideg birsalmamártást és a meleg burgonyafelfújtakat.

Extra tippünk:
Érdemes az előkészített halat és az előkészített burgonyafelfújtat egyszerre sütni, hiszen sütési idejük és sütési hőfokuk megegyezik.