Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad.

Olvasd el, és hagyd magadban megérni. A népmesékben a szülők csak néhány pogácsával és egy-két gondolattal bocsátják útra gyermekeiket. Azokkal a gondolatokkal, melyekről tudják, hogy fontosak, és csakis az övék.

"Ott ahol erős vagy, nem tudnak megbántani. A sérelmein csak a gyenge rágódik, ha erős vagy, odacsapsz, és nem is foglalkozol a megbocsátás gondolatával."

 

Azt kérded: hogyan lehet megbocsátani? Gyakori kérdés, mert mindenkit sok sérelem ér, és nem jó magunkban hordozni a harag vagy a sérülés érzését.

Ha egy ilyen kérdést kapok, először megkérdem magamtól: én mit teszek ilyenkor?

Döbbenten tapasztaltam, hogy engem nem igazán ért sérelem, vagy csak nem vettem észre. Amikor szembesültem vele, akkor baj volt. Gyenge voltam. Sokat vizsgáltam ezt a kérdést, és rájöttem, hogy csakis ott lehetett megsérteni, ahol gyenge voltam. Ahol erős voltam, ott egyszerűen nem vettem észre. Nem volt mit megbocsátani.

Mások azt mondták: "Nem szép, amit összehordtak rólad! Csúnya dolog, amit tettek veled irigységből, rosszindulatból! Miért hagytad?! Miért tűrted, hogy tönkretegyék a hírnevedet, hogy megcsaljanak, elhagyjanak, becsapjanak?"

Nem tudtam válaszolni. Vizsgáltam magamat: nem fájt. Nem sérültem. A megbocsátás művészetét nem ismerem, mert még nem volt mit megbocsátanom. Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de ez az igazság. Tudod, miért van így? Mert csak a gyenge sérül bennünk, az erős soha.

Egy buta súlyemelő világbajnoknak hiába mondod, hogy nyápic alak - kiröhög, de ha azt mondod, hogy buta, lehet, hogy halálosan megsértődik. Más szóval: ott ahol erősek vagyunk, nem marad bennünk a megbántottság traumája. Tehát nincs mit megbocsátani. Ha tudsz, odacsapsz, ha nem, nem, de nem foglalkozol a megbocsátás gondolatával, mert hamar felejtesz - érzelmileg is. Vagyis erősnek kell lenned, és nem megbocsátónak, és akkor nem érhet bántás.

Nevetsz rajta. Föl sem veszed. Sajnálod azt, aki bántani akart. Ha megbántódsz, nem az a kérdésed, hogyan kell megbocsátanod, hanem az, hogy "Hol voltam gyenge, hogy megbánthattak?" Ezen a ponton dolgozni kell magadon. "Jó, hogy bántottak, legalább tudom, hol vagyok gyenge még!"

A megbocsátás a Biblia nyelvén elengedést jelent, de amíg gyenge vagy, nem tudsz elengedni semmit, mert gyógyulatlan seb van a sérelmed helyén, és fáj. Addig nem felejted el, amíg meg nem erősödsz.

A valódi önbizalom sérthetetlen.Heti útravaló Müller Pétertől - 39. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120906-muller-peter-heti-utravalo-39-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 38. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120906-szeretet-es-kuzdelem-muller-peter-heti-utravalo-38.html Heti útravaló Müller Pétertől - 37. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120903-muller-peter-heti-utravalo-37-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 36. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120827-heti-utravalo-muller-petertol-36-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 35. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120817-szerelem-parkapcsolat-szeretet-heti-utravalo-muller-petertol-35-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 34. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20120813-muller-peter-heti-utravalo-34-resz.html