Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Müller Péter minden héten ilyen "lelki útravalót" ad. Olvasd el, és hagyd magadban megérni.

"Megérteni a problémád igazi okát csak akkor tudod, ha megértél rá. És akkor meg tudod oldani."

Fotó: Hámori Zsófia/Life.huElőbb nem? Nem. Igazán nem. Sokat tudhatsz róla, olvashatsz róla, hallhatsz róla. Valamit föl is fogsz belőle, de igazán nem érted. Ez a magyar nyelv csodája. Ugye, milyen szép és bölcs a nyelvünk? A megértés és a megérés. Ér-Ér, s a kettő összeÉr. Amíg ez nem történik meg, nem tudod megoldani a gondodat. Olyan, mint egy csomó, amit forgatsz, forgatsz a kezedben, de nem tudod, hogyan kell kinyitni. Nem tudod, hol a szál eleje és a vége. Ha különböző okos tippek és téveszmék alapján húzogatod, csak még jobban összegubancolod és megfeszíted.

Az igazi megértés azt jelenti, hogy meg is tudod oldani. De ehhez meg kell érni. Ha megértél rá, akkor meg is érted, és meg is tudod oldani a gondodat. Megértés nélkül hozzá sem lehet fogni. S a megértéshez lelki érettség kell. Bölcsesség. Bölcs az, aki nemcsak fecseg és elmélkedik, hanem bele is tudja vezetni életébe, sorsába, testének és lelkének működésébe a felismert igazságot.
"Bocsáss meg nékik, Uram, mert nem tudják, mit cselekszenek!" - mondja Jézus a kínzóikról. A nemtudás: bűn. Pontosabban: oka annak, hogy ha bajt csinálsz. Mert nem érted, mit teszel. Nem is tudod, hogy nem szabadna tenned. Nem tudod, hogy rosszat teszel magadnak és másnak is. Megvalósítani bármit is csak akkor tudsz, ha megértél rá.

Azt kérded: mi az, ami érlel? Elsősorban a szenvedés. A nehézségek és fájdalmak megtapasztalása. Sokan kérdik tőlem: mi a jó párkapcsolat titka? És én azt felelem: a lelki érettség. Vagyis meg kell érnetek rá. Hogy ne csak vakon éljétek, de értsétek is, amiben vagytok. Mindketten. Te is, ő is. Csupán a szeretet - ha nem párosul a másik lényének mély megértésével - nem elég.

Csak az lesz a tiéd, akit értesz is. Akit nem, az elvehető, elveszthető, el is felejthető. Nem lesz lelked és életed része.


Forrás: [origo]Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!


Cikkek, információk, nyereményjátékok, szavazások, horoszkópok és galériák. Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is, ha nem akarsz lemaradni semmiről!
Heti útravaló Müller Pétertől - 95. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131014-heti-utravalo-muller-petertol-95resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 94. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20131007-heti-utravalo-muller-petertol-94resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 93.részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130925-muller-peter-heti-utravalo-93resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 92. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130923-muller-peter-heti-utravalo-92-resz.html Heti útravaló Müller Pétertől - 91. részhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20130916-muller-peter-heti-utravalo-91-resz.html Müller Péter: "Sokáig egy bukott ember voltam"http://www.life.hu/sztarszerzok/20131020-szily-nora-interjuja-muller-peterrel-ferfi-es-noi-sorsokrol.html