Müller Péter: "Minden kritika: önvallomás, és a saját öntévesztéséről tett beismerés"

Forrás: Thinkstock -
kritika kritikus Müller Péter szeretet rossz heti útravaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat - és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló - 165. rész.

Ha van belső Vezetőd, ne hallgass senki másra. Ha nincs, akkor se hallgass senkire, hanem keresd meg Őt.

Senki sincs abban a helyzetben, hogy ítéletet mondhatna feletted. Figyeld meg a bírálódat: önmaga felett sem tud ítélkezni! Tisztán látni bennünket csakis isteni szemmel lehet, de ezzel senki sem rendelkezik. Minden kritika: önvallomás. A kritikus önarcképe, és a saját öntévesztéséről tett beismerés.

Forrás: Thinkstock

Egy kivétel azonban van. Ha valaki nagyon szeret téged. Ha valaki a szívével lát. Ilyen volt az anyám. Tőle elfogadtam minden bírálatot. Ő volt az egyetlen ember, aki tudta, hogy mire születtem, mire leszek képes, s ehhez képest jó vagy rossz úton járok-e.

Akik rosszat mondanak rólad, azok rossz emberek. De legalább is a szándékaik rosszak. Akkor is, ha ez nem tudatosult bennük s azt hiszik magukról, hogy őszinték. Nem azok! A mások fölött ítélkező ember nem tudja magáról, hogy a saját fölényét akarja érvényre juttatni. Bírál, gúnyol, kiröhög. Vagy egyszerűen csak kritizál, de úgy, hogy ő van felül. Jó a magyar szó: vélemény. Ő úgy véli. De nincs úgy.

Minden nőre rá lehet mondani, hogy csúnya. Minden írói műre, hogy gyenge. És minden emberre, hogy rossz. Te azokra hallgass, akik szebbnek és jobbnak látnak, mert ők fölfelé néznek benned, s ez a szeretet perspektívája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.