Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 223. rész. 

 Minden rózsa meg akar szépülni. Tudja, hogy amíg nem szép, még nem igazi rózsa.

Első pillanatban nem is sejted ennek a gondolatnak a mélységét. A zen buddhizmus alapmondata: „Találd meg az igazi arcodat!” És most figyelj: amíg nincs meg, addig szüntelenül van benned valami nyugtalanság!

Forrás: Thinkstock

Törekvés. Valami örökös elégedetlenség. Így még nem jó, ahogy van, és ahogy vagyok! Még nem vagyok „igazi”!

Mindenki sejti, hogy van egy szebb arca is! És egy harmonikusabb lelke is. Szeretném, ha valakivé vélnék, és ha valakivé válna a gyerekem is. Ez a különbség a tanítás és a nevelés között. A tanítás csak információt tölt a fejekbe, de a nevelés: növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy rózsának igazi rózsává válni. És egy gyereknek megtalálni és kibontani önmagát.

Egy jó élet: nemesedik, ne feledd! Egy rossz élet romlik, vacak marad. Nem akar „megszépülni”, nem bontja ki magából, amit hozott.

Igazán jó pillanatainkban érezzük, hogy szépülünk. S ahogy a mai, megzavart időjárás nem kedvez a növényeknek, még a rózsáknak sem, a világhelyzet sem kedvez a lélek megnemesedésének. Magunkat kell nevelni, gondozni, szeretni, ápolni – és megérteni.