Peller Mariann: "Van, hogy már nem is vitatkozom, csak magamban okoskodom"

Peller Mariann bűnbánat November megbocsátás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eljött hát a november. Az év már „érzi" a végét. És bár ilyenkor talán még inkább úgy érezzük magunkat, mint egy hangyabolyban, annyi elintézendő tornyosul még elénk, mégis, jó ez az édeskésen szomorkás, lezáró korszak. Mert ez zajlik most, búcsú: a jó időtől, a zöldellő természettől, szabadban futkosástól, a lenge öltözéktől. Búcsú a napi zúzdától, még ha el is tart december közepéig. De legfőképpen: ilyenkor gondolatban újra elbúcsúzunk azoktól, akiktől egyszer már végleg búcsút kellett vennünk.

A minap szinkronizáltam egy sorozatot, amelyben meghalt a karakterem egyik legjobb barátja. A temetés után a lány és barát ex-felesége beszélgettek, zokogva. Emlékeztek erre a srácra, aki persze nem volt tökéletes, mégis nagyon szerették. És időnként természetesen az idegeikre ment. Hányszor mondtam neki, hogy rosszul csinálja a dolgait, hányszor szóltam rá! – emlékezett a feleség. Ez elevenembe vágott: hányszor vitatkozom a családtagjaimmal, mert azt gondolom, én jobban tudnám csinálni, vagy én jobban látom kívülről a helyzetet, amiben vannak.

Van, hogy már nem is vitatkozom, csak magamban okoskodom – és lássuk be, ez a jobbik eset...

"Van, hogy már nem is vitatkozom, csak magamban okoskodom" - Illusztráció Forrás: Shutterstock

Belegondoltatok már ebbe? Hogy egyszer (remélem, nagy sokára) rengeteg olyan mondat fog eszünkbe jutni, amit anno a szeretteink fejéhez vágtunk, mert a pillanat heve elragadott minket. Vagy hányszor fordult már elő, hogy valamit nem mondtál ki? Valamit, amiért szólni kellett volna, segíthettél volna, de nem volt merszed. Vagy éreztethetted volna a szeretetedet, a támogatásodat, azt, hogy igenis büszke vagy rá, de valahogy nem jöttek ki a szádon a szavak – bennrekedtek. Hány elfecsérelt, értékes pillanat! Hány ostoba sebet ejtettem én is már azokon, akik pont a legfontosabbak a számomra – épp ezért, mert velük volt merszem gorombának lenni. Mintha rajtuk vezettem volna le a máshol keletkezett, bennem felgyülemlett feszültséget – mert a lelkem mélyén tudtam, tudom, hogy ő úgyis meg fog bocsátani, hiszen szeret.

Erre jó ez az időszak, varázserejét erre használhatjuk: a visszatekintésre, a bűnbánatra, és végül az önmagunknak való megbocsátásra. Önmagunk felkavarására, a sebek feltépésére, őszinte önvizsgálatra, majd végezetül, az önmarcangolás lezárására, a sebek végleges begyógyítására. Vagy éppen a másoknak való megbocsátásra.

Eljött a megbocsájtás időszaka Forrás: Shutterstock

Mert egy sérelem fogadó oldalán állni is éppen olyan megterhelő. Ha van rá pár perced, gondold végig, mi az, amit bánsz, mi az, amivel a legmélyebb sebet ejtették rajtad, vagy ejtetted valaki máson. Ne hidd, hogy nem tudod, csak nem szívesen szembesíted magad vele, ez természetes (az ego nem bír a saját negatív tükörképével szembenézni)!

Ha tényleg rászánod magad, érdemes hozzá mécsest is gyújtani. A színtiszta szeretet fényét, a Szellem fényét jelképezi, mely elnyeli a negatív energiákat. „Kívánd bele" a lángba a fájdalmat, amit valakinek és magadnak is okoztál. Ha valami a gondolatok és érzések síkján megtörténik, kioldódik, az előbb-utóbb a fizikai síkon is meghozza kézzel fogható gyümölcsét. Könnyebb lesz utána a lelked, meglátod! Persze, az is lehet, hogy olyan mély a seb, hogy elsőre nem sikerül tökéletesen kitisztítani, és begyógyítani. Ha van energiád, pár nap eltéréssel, többször is elvégezni ezt a kis szeánszot, jót teszel magaddal. Amint te jobban leszel, a környezeted is veled változik, „tisztul" majd. Használd ki ennek a varázslatos időszaknak az erejét, felerősít és megsokszoroz minden belső munkára szánt energiát!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.